Plovila

Golden Horizon

S GOLDEN HORIZONOM nije važno kamo idete — Brod je vaše odredište!

Jedrenjak 'Golden Horizon' najveći je brod s križnim jedrima na svijetu. Radi se o svojevrsnoj replici čuvenog jedrenjaka France II koji je izgrađen 1913. godine. Brod je dug 162 i širok 18,5 metara i ima pet jarbola s 36 križnih jedara ukupne površine 6.345 kvadratnih metara. Najveći jarbol visok je impresivnih 63 metra i težak 24 tone, a najveći križ dug je 31 metar.

Golden Horizon pod okriljem britanske tvrtke TWW Yachts, kreće s jedinstvenim charterom. Ovaj izuzetan brod je dizajniran za putovanja prema kamo god vjetar i morske struje odnesu brod, što znači da su to neobične rute s različitim luka uplovljavanja i isplovljavanja. Plan je stalno biti u pokretu i ploviti oko svijeta, uključujući i ledena područja, u određenim dijelovima godine. Bilo da tražite avanturu života za veliku grupu, nezaboravno vjenčanje ili jedinstveni poslovni događaj, Golden Horizon će vas doslovno oduševiti.

Golden Horizon_podatci:

  • Ukupna duljina: 162,2 metra
  • Ukupna širina: 18,50 metara
  • Maksimalni gaz: 6,40 metara
  • Istisnina: 8784 tona
  • Površina jedara: 6345 četvornih metara
  • Brzina: 10 do 17 čvorova
  • Gosti: 324
  • Posada: 158
  • Kabine: 140
  • Paluba: 6

Na brodu je ugrađena najmodernija navigacijska i komunikacijska oprema, a svaka kabina nudi udobnosti poput interneta, telefona, televizije, glazbe i ostalih sredstava zabave. Cijeli brod je pokriven Wi-Fi signalom. Na prostranim palubama od 3000m2 nalaze se nalaze se tri bara i tri bazena s podvodnim svjetlima, grijanjem i mjehurićima. Može se organizirati kušanje vina, demonstracije kuhanja, igre i kvizovi, a središnji bazen ima fascinantan stakleni dno i prozore. Drugi bazen pruža mogućnost ronjenja s impresivnom dubinom od 4,5 metra. Uz duboki bazen za ronjenje, tu je cijeli wellness program koji nudi toplice, jacuzzi, saunu, salon za kozmetičke tretmane, a na palubi za sunčanje redovito se održava joga dok uživate u morskom zraku.

Brod nudi vrhunsku hranu i uslugu te privlači sve one koji žele obići svijet na malo drugačiji način. To uključuje sofisticirani program obogaćivanja i dobrobiti, kao i, za one koji žele, prilika za iskoristiti mogućnost bavljenja vodenim sportovima iz pripadajuće marine. Kuhinja se prostire na tri palube, a restoran ima dvije etaže i može ugostiti sve putnike istovremeno.

Brod ima četiri luksuzna apartmana od 45 četvornih metara s električnim kaminom, dvjema kupaonicama s dva tuša i jacuzzijem. Tu su i 34 sobe s balkonima, također opremljene jacuzzijem, dok su ostale sobe za putnike na nižim palubama s prozorima.

Klimatizacija na brodu je osmišljena s posebnom pažnjom kako bi osigurala udobnost putnika u svim klimatskim uvjetima.

Ovo je prvi jedrenjak na svijetu s ugrađenim najvišim 'Safe return to port' sigurnosnim standardima, te ispunjava sve zahtjeve američke obalne straže, kao i Službe za javno zdravstvo SAD-a. I jedini jedrenjak na svijetu koji je dobio najvišu moguću klasu za buku i vibracije. Još u projektiranju i pri gradnji poštovao se koncept “siguran povratak u luku” jer od 2010. godine postoje novi standardi za povećanje sigurnosti putničkih brodova, putnika i posade.

Taj sustav zapravo znači da je sva ključna oprema na brodu duplirana zbog čega je projektirana gradnja dvije strojarnice sa svim uređajima za proizvodnju električne energije i vode, te svih sustava goriva i maziva te još jedan dodatni komandni most. Na brodu je praktički sve dvostruko, pa će se u slučaju bilo kakvog zatajenja, požara ili poplave bilo kojeg prostora ili zona na brodu moći vratiti u luku s udaljenosti od gotovo 2000 NM što je inače najudaljenija točka od kopna na moru.

Jedrenjak je, između ostalog poseban po tome što ima mogućnost samostalnog jedrenja, bez upotrebe propulzijskih motora – feathering mode (eng. feathering - mijenjanja kuta lopatica propelera tako da se smanji otpor mora), kada se lopatice propelera sa zakretnim krilima (CPP – controllable pitch propeller) zakrenu tako da ne pružaju otpor kretanju broda kroz more.

Brzina broda kod samostalnog jedrenja je do 17 čvorova (kN), a predviđa se da moži ploviti i do 20 čvorova uz prave vremenske uvjete, ovisno o brzini i smjeru vjetra. Ima zakretne propelere, pramčani porivnik te dva kormila zbog čega ima izuzetne manevarske sposobnosti. Propulzija broda je dizel – električna. Dva elektro motora, po 3300 kW svaki, a energiju za njihovo pokretanje proizvode četiri dizel električna agregata ukupne snage 8300 kW.

Kod maksimalne brzine broda, pri pogonu samo motorima, potrošnja goriva je oko 2 tone dizelskog goriva (LSGO – low Sulphur gas oil), te uz maksimalni kapacitet tankova goriva od 800 kubičnih metara, ima autonomiju od oko 400 sati plovidbe (više od 16 dana). Uz mogućnost samostalnog jedrenja i plovidbu pogonjenu samo motorima, brod ima i mogućnost jedrenja uz motor (motor sailing mode), što doprinosi smanjenju potrošnje goriva i smanjenju onečišćenja zraka.

Brod je opremljen s dva aluminijska čamca za spašavanje kapaciteta 25 putnika, koji služe i kao tender čamci za prebacivanje putnika na plaže, te četiri life-boat plovila za spašavanje kapaciteta 80 putnika za prebacivanje putnika u manje luke te s osam splavi, četiri sportska čamca i dva manja čamca.

Uživanje na 'Golden Horizonu' ne manjka zahvaljujući brojnim zanimljivim rješenjima i detaljima. Gosti mogu iskusiti upravljanje brodom uz kormilo, opuštati se na mreži iznad mora na pramcu tijekom plovidbe ili se izazvati na penjanje konopima do vidikovaca na jedrima.

Spa zona nudi razne mogućnosti za opuštanje, uključujući sobe za masažu, dvije saune, frizerski salon te posebnu 'snow room' prostoriju gdje gosti mogu uživati u snježnoj atmosferi. Tu su i tuševi sa zvjezdanim nebom, ali i krmena platforma s marinom sa različitom opremom za vodene sportove poput Sea-bob ronilica, brodskih kajaka, gumenjaka, skija za vuču, dasaka za jedrenje, i/ili plivanja na otvorenom moru.

Golden Horizon predstavlja ponos hrvatske brodogradnje i remek-djelo inženjerske vještine. Impresivne dimenzije broda od 162 metra i 36 križnih jedara stvaraju jedinstven vizualni spektakl na moru. Visoki jarboli dosežu čak 63 metra, stvarajući prekrasan kontrast s plavim nebeskim i morskim horizontom.

Ovaj brod omogućuje putnicima otkrivanje svijeta na održiv način, jer su sva putovanja planirana na temelju vjetra i struja diljem svijeta, slijedeći tradicionalne trgovačke rute - pravo pomorsko iskustvo koje se ne zaboravlja.

Za informacije o najmu Golden Horizona, obratite se na e-mail: operational.plovidba@brodosplit.hr

Uživajte u nevjerojatnom jedriličarskom iskustvu na 'Golden Horizonu'!

Kontakt obrazac

Povratak

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »