Naši proizvodi

Proizvodnja dizel i LNG motora

BRODOSPLIT – TVORNICA DIZEL MOTORA d.o.o. je samostalno društvo unutar grupe BRODOSPLIT d.d. 

Osnovna djelatnost društva je proizvodnja najsuvremenijih dvotaktnih sporohodnih i četverotaktnih dizelskih motora po licenci MAN Diesel & Turbo (MDT). Daljnji razvoj poduzeća i dalje će se zasnivati na proizvodnji sporohodnih i četverotaktnih motora kao osnovnoj djelatnosti. 

Društvo BRODOSPLIT – TVORNICA DIZEL MOTORA  (BIS-TDM) osnovano je 1967. godine izgradnjom nove proizvodne hale (slika) i upravne zgrade na prostoru Brodosplita. Iste godine potpisan je i ugovor o kupnji licence za gradnju dizel motora s njemačkom tvrtkom MAN – Augsburg. Kasnije dolazi do spajanja poduzeća MAN- Augsburg i danske tvrtke Burmeister & Wain, dvaju  vodećih proizvođača dvotaktnih i četverotaktnih motora.  Time i BIS-TDM dobiva prava proizvodnje novih tipova motora poznatih po kratici B&W.

Danas je TDM u sastavu MAN grupe i sa svojim je licencionarima vodeći svjetski  proizvođač dvotaktnih i četverotaktnih motora u rasponu snaga od 500 KW pa do 85.000 KW. Motori su prvenstveno namijenjeni za brodski pogon, ali isto tako su pogodni kao stacionarna postrojenja za proizvodnju električne energije. Kao gorivo, osim dizela, koriste plin te razne vrste biodizela. Zadovoljavaju sve trenutno važeće ekološke standarde, kao i one koji će tek stupiti na snagu u dogledno vrijeme.

Prvi motor u BIS-TDM-u proizveden je i ispitan početkom 80-tih, a do danas je isporučeno preko 450 dvotaktnih i četverotaktnih motora ukupne snage preko 2.500.000 kW.

Razvijajući se u okviru Brodosplita BIS-TDM je prolazio kroz razne organizacijske oblike. Razvoj mogućnosti proizvodnje motora, kako po pitanju usvajanja novih tipova, tako i povećanjem vlastitog udjela proizvodnje, pratio je i razvoj tehnoloških mogućnosti lijevanja i strojne obrade. Danas je to samostalna tvrtka unutar Brodosplita čiji se kapaciteti koriste u proizvodnji komponenata motora.

Osim proizvodnje motora BIS-TDM razvija djelatnosti servisiranja motora, bilo da je riječ o motorima proizvedenima u vlastitoj tvornici ili motorima drugih proizvođača. Dugogodišnje iskustvo i bogata arhiva s dokumentacijom omogućavaju nam vrlo kvalitetno servisiranje motora.

Radionica za montažu i ispitivanje ima više ispitnih stolova za montažu i ispitivanje dvotaktnih i četverotaktnih motora tako da je moguć rad na više jedinica. Ukupni godišnji kapacitet je do 15 dvotaktnih i 40 četverotaktnih motora zavisno o veličini istih. Maksimalna snaga ukupne godišnje proizvodnje je oko 150.000 kW. Nosivosti dizalica, dimenzije hale i kapaciteti opreme za ispitivanje motora omogućavaju ispitivanje najvećeg motora pojedinačne snage do 25.000 kW.

Kontakt obrazac

Povratak

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »