Naši proizvodi

Obnovljivi izvori energije

Tvrtka KAMEN-DENT d.o.o. osnovana je u Mostaru, u Bosni i Hercegovini za razvoj projekata obnovljivih izvora energije i nositelj je prava na koncesiju za iskorištavanje energije vjetra (oko 400 MW) na području Tomislavgrada i Kupresa u Livanjskoj županiji, Federacija Bosna i Hercegovina.

Tvrtka BRODOGRAĐEVNA INDUSTRIJA SPLIT D.D. je ušta u joint venture (zajedničko ulaganje) između privatnog vlasnika KAMEN-DENT-a i BRODOSPLITA. Tvrtka BRODOGRAĐEVNA INDUSTRIJA SPLIT D.D. je registrirana u Splitu, u Hrvatskoj i najveće je hrvatsko brodogradilište. BRODOSPLIT je u procesu restrukturiranja (koje prati Europska komisija i Vlada Republike Hrvatske), te je u ožujku 2013. godine privatizirana od strane privatne kompanije- DIV d.o.o. Tijekom restrukturiranja planira se investicijski ulagati u projekte obnovljivih izvora energije te proširiti proizvodnju tornjeva za vjetroagregate, gdje BRODOSPLIT već ima kvalitetne reference.

Kampanja za mjerenje vjetra obavlja se tijekom nekoliko godina, a procjenu energetske proizvodnje provodi vodeći konzultant u vjetroindustriji, DNV-GL GH (Garrad Hassan). Tvrtka je trenutno u razvoju tri projekta vjetroparkova, svaki s planiranom instaliranom snagom od 48 MW. Očekivani cjelokupni iznos investicije iznosi oko 200 milijuna eura.

Prvi i najrazvijeniji projekt je Vjetroelektrana Kupres, smještena u prvoj skupini vjetroelektrana s mogućnošću spajanja na mrežu u BIH. Procijenjena neto godišnja proizvodnja (AEP) iznosi oko 135 GWh. Očekivana zajamčena cijena za povlaštene proizvođače iznosi 75 EUR / MWh. Za projekt su dosad riješena sva zemljišna pitanja te je pripremljena i podnesena sva dokumentacija za dozvole. Razvojne aktivnosti i plan financiranja planiraju biti dovršeni do kraja 2018. godine, s početkom gradnje 2019. godine i početkom rada u 2020. godini.

Povratak

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »