Brodogradnja

Brod za prijevoz putnika i automobila

Suvremeni brod za prijevoz putnika i automobila namijenjen kratkim međunarodnim vožnjama i izgrađen prema najvišim standardima za takvu vrstu broda.

Dug je 169.40 metara i širok 28,20 metara, a bruto nosivost broda iznosi 35.285 tona. Ima 12 paluba i platformu za slijetanje helikoptera. Dvije palube su rezervirane za prihvat vozila, a linijski kapacitet za ukrcaj vozila je 2200 metara. Pokreću ga četiri motora ukupne snage 23 760 kw, što mu omogućava razvijanje brzine od 21.50 čvorova.

Paluba broj 3 i pokretna paluba broj 4 su preko krmenih i pramčanih rampi raspoređene za utovar automobila i kamiona. Glavna paluba za vozila br. 3 podijeljena je na 8 traka. Poriv se ostvaruje s dvije osovine i dva propelera sa zakretnim krilcima koje pokreću dva dizelska srednjohodna motora.

Iznad desete razine palube struktura trupa je izrađena od čelika i aluminija normalne i povišene čvrstoće, pri čemu je korištena lagana težinu u skladu sa strogim zahtjevima koji se odnose na stabilnost i izradu nacrta plovila. Smještaj je podijeljen na kabinsku zonu, izgrađenu i ugrađenu u montažne modularne blokove te putničke javne površine kao što su restorani visoke klase, samoposlužni restorani, velika shopping zona, sala za konferencije i auditorij, disco club, noćni klub, pivnice itd.

Broj sjedećih mjesta u restoranima koji iznosi oko 2,200 odgovara broju putnika.

Najveći i najatraktivniji su:

  • Orijentalni restoran s 82 sjedaća mjesta
  • Noćni klub s 509 sjedaćih mjesta
  • A la Carte s 206 sjedaćih mjesta
  • Buffet s 466 sjedaćih mjesta
  • Banquet s 82 sjedaća mjesta
  • Pivnica sa 115 sjedaćih mjesta
  • Disco club sa 184 sjedaća mjesta

Kao dodatak gore navedenome, različite veće i manje konferencijske dvorane su opremljene s više od 300 sjedala, od kojih je najveći Auditorium sa 150 sjedaćih mjesta. Opremljene su najmodernijom audiovizualnom i drugom opremom zbog čega brod ima veliki broj atraktivnih objekata.

Uz 662 kabine i 2,216 ležajeva, plovilo ima 68 luksuznih apartmana s balkonima na gornjoj palubi. Apartmani su širi od standardne kabine, s dva ležaja smještena uz stranu broda. Svaka kabina u ovoj kategoriji ima TV prijemnik i udoban naslonjač. Uključena je i usluga svježeg voća u kabini, automatske rezervacije u restoranu itd. Sve su smještene na vanjskom dijelu. Od ukupnog kapaciteta plovila, gotovo 40% kabina se nalazi vani. Dvostruki kreveti u apartmanima konstruirani su da budu presavijeni uza zid, ostavljajući mjesta za preuređivanje namještaja u slučaju manjeg sastanka ili drugog okupljanja.

Tu je i dnevni boravak smješten u prostoru između apartmana okrunjen elegantnom staklenom kupolom iznad. Osobito elegantni detalji su ukrasni moderni kristalni luster i veliko drvo palme ispod. Unutrašnjost je ukrašena suptilnim bojama i namještajem od trske. Iz ovog dnevnog boravka se kroz prekrasna staklena vrata ulazi u salu za sastanke, koja se može smatrati sobom za sastanke visokog standarda. Veliki konferencijski stol od svijetlog brezinog drva te sive kožne fotelje čine ga doista ekskluzivnom sobom za sastanke. 

Disko je pak posve drugačiji. Njegov okrugli oblik i dvije razine čine ga poželjnim mjestom za ljubitelje diskoteka. Disko je opremljen suvremenim svjetlosnim i audio sustavima. Dvorana ima oblik kupole te dvije razine. Nadalje, pored ulaza je postavljeno stubište koje vodi do balkona. Ondje se također nalazi DJ, koji sjedi u staklenoj kabini s pogledom na plesni podij. Svjetleći stupovi na prednjoj pregradi i staklena kupola iznad plesnog podija stvaraju osjećaj prostora. Platforma s reflektorima u boji položenim na  nosače koji okružuju pod može se pomicati prema gore i dolje.

Van diska je napravljen je uzbudljiv prolaz između sunčane palube na krmenom dijelu i onih gornjih. Kupola nad salonom je također zanimljiva značajka na inače prilično jednostavnoj i velikoj sunčanoj palubi.

Povratak

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »