Naši proizvodi

Nadstrešnice

Prostorna artikulacija nadstrešnice s integriranim klupama temeljena je na dva osnovna parametra: potrebi zatvaranja sjeverne strane Trga s jedne te povezivanju izdignutih ploha ulaza u garažu s druge.

Objavljeno: 15.02.2021.

Prostorna artikulacija nadstrešnice s integriranim klupama temeljena je na dva osnovna parametra: potrebi zatvaranja sjeverne strane Trga s jedne te povezivanju izdignutih ploha ulaza u garažu s druge.

Hibrid sjenila i klupa istovremeno je i skulpturalni hommage geometriji krova knjižnice, jednog od remek dijela hrvatskog modernizma kojeg je projektirao jedan od najvažnijih hrvatskih arhitekata uopće, Ivo Vitić.

Dijalog, trianguliranog, valovitog profila nadstrešnice s karakterističnim diagonalnim pročeljem knjižnice varira od kontrapunkta do unisonosti ovisno o položaju promatrača koji kretanjem dinamizira vizure Trga. Tako lakoća i dinamika forme i svjetla, karakteristični za mediteran, u potpunosti dominiraju cijelim prostorom.

Iako se “šuma” stupova konstrukcije doima proizvoljnom, postoje svega dva kuta stupova, koji rotacijom oko točke temeljenja (definirane strogim rasterom plohe trga) postižu karakterističnu dinamičnost. Nadstrešnica, proizvedena u splitskom brodogradilištu, transportirana je u dva dijela te spojena na unaprijed montirane stupove.

Konzolne drvene klupe pozicionirane su u osi rotacije stupova te se posljedično nalaze u raznim smjerovima omogućavajući mnogostruke doživljaje prostora i raznolike društvene interakcije. Sužavanje klupa prema vrhu te skrivena konzolna čelična veza zaokružuju dojam razigranosti cijelog sklopa.

Iako je nadstrešnica inicijalno koncipirana kao prostor kratkotrajnog zadržavanja, građani su je prepoznali kao prostor susreta i komunikacije, kako u dnevnom, tako i u noćnom režimu korištenja.

  • Investitor: Grad Šibenik
  • Projekt arhitekture: Pavla Šimetin i Ivana Tutek sa suradnicima
  • Dizajn: Numen/ForUse
  • Asistent dizajner: Tvrtko Bojić
  • Projekt konstrukcije: KAp4 / Toni Lipovac, Antonio Šafranko
  • Svjetlotehnički projekt: Telektra
  • Realizacija: Brodosplit, Drvne konstrukcije Voćin, Telektra

BIG SEE Project Partner Certificate_BRODOSPLIT

Kontakt obrazac

Povratak

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »