Naši proizvodi

Mostovi

Izgradnja, transport i montaža velikih metalnih konstrukcija jedinstveni su projekti za Brodograđevnu industriju Split koja neprestano ulaže u opremu i strojeve kako bi zadovoljilo zahtjeve naručitelja u pogledu kvalitete, mogućnosti, konkurentnih ponuda i rokova isporuke.

Na dijelu pristupne ceste za Pelješki most, na jednom od najzahtjevnijih i najvrjednijih infrastrukturnih objekata suvremene Hrvatske, Brodosplit je za svega mjesec i po dana montirao čeličnu konstrukciju mosta Ston i osigurao kvalitetnu realizaciju zahtjevnih projekata mosta Ston i vijadukta Prapratno.

Krajem kolovoza 2021. godine završena je montaža čelične konstrukcije vijadukta Prapratno dugačkog 212 metara i teškog cca 600 tona. Iz brodogradilišta segmenti vijadukta trajektom su dopremljeni u luku Prapratno, te su od pristaništa do mjesta ugradnje transportirani samohodnim modularnim transporterima (SPMT) velike nosivosti. Najveći segment je dužine gotovo 50 metara i težine 126 tona. Brodosplit je u svojim radionicama izradio i obojao konstrukciju iz 5 segmenata, transportirao ih do gradilišta te na gradilištu segmente međusobno spojio zavarivanjem. Nakon toga su ih naguravali hidrauličkim cilindrima i visokovrijednom navojnom šipkom od istoka prema zapadu u konačni položaj.

Krajem ožujka 2022. obavljeno je podizanje i montaža posljednjeg segmenta mosta Ston, kojeg su zbog konfiguracije terena podizale dvije mega dizalice simultano u paru. Most je ukupno dug 485 metara i visok 40 metara, i iznad stonskog zaljeva spaja dva tunela Polakovica i Supava, ima pet stupova i dva upornjaka. Cijeli raspon sastoji se od šest segmenata koji su izgrađeni u velikim 'Brodosplitovim' kondicioniranim halama i transportirani su baržom morskim putem, čime je kvaliteta i dugotrajnost takve konstrukcije znatno veća nego kod izrada od više manjih segmenata. Najveći segment mosta Ston dug je 93,8 metara (poput nogometnog igrališta) i težak 323,30 tona, a montaža se obavila uz pomoć mega dizalice Manitowoc nosivosti 750 tona, što je najveći teret koji je jedna hrvatska tvrtka samostalno obavila.

Pioniri smo u ovom dijelu Europe, možda i na svjetskoj razini, da konstrukcije od 400 tona odradimo u zatvorenom prostoru pod kontroliranim uvjetima - koje onda u jednom komadu postavimo u projekt. S jednom dizalicom možemo postaviti i do 750 tona, a u paru s dvije dizalice, čak i do tisuću tona.

Projektom mosta 'Ston' i vijadukta 'Prapratno' Brodosplit nastavlja svoje pozicioniranje u off-on shore tržišnoj niši i postaje sve ozbiljniji proizvođač zahtjevnih čeličnih konstrukcija.

Referentna lista:

  • Most 'Drava': izgradnja segmenata glavnog nosača mosta tzv. centralne kutije u dužini od 400 metara (2014.)
  • Most 'Čiovo': izgradnja, transport i montaža čelične konstrukcije mosta Trogir-Čiovo (2018.)
  • Vijadukt 'Prapratno': izgradnja, transport i montaža čeličnog dijela gornjeg ustroja vijadukta Prapratno (2021.)
  • Most 'Ston': izgradnja, transport i montaža čelične konstrukcije mosta Ston (2022.)

 

Povratak

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »