Brodogradnja

Brod za prijevoz teških tereta

BRODOSPLIT IZGRADIO SOFISTICIRANE BRODOVE ZA PRIJEVOZ TEŠKIH TERETA

U Brodograđevnoj industriji Split u 12.2014. i 06.2015. obavljena je primopredaja Novogradnji 473 i 474, brodova za prijevoz teških i dimenzijama velikih tereta ugovorenih za nizozemskog naručitelja, tvrtku Jumbo.

Osim u nizu tehničkih posebnosti, brodovi se uglavnom koriste za transport i postavljanje vrlo teške i vrijedne opreme za podmorske naftne bušotine, kao i prijevoz teških tereta („heavy lifter“). Dugi su 152 metra i široki 27 metara, a opremljeni su dvjema dizalicama čija je pojedinačna maksimalna nosivost 1.500 tona, odnosno u tandemu mogu podizati terete težine do 3000 tona što predstavlja najveći kapacitet dizanja tereta u ovoj klasi brodova na svijetu. Nosivost brodova pri gazu od 8.1 metara iznosi 14 tisuća tona, a brzinu od 17 čvorova osiguravaju dva motora snage po 4500 kW pri 750 okretaja u minuti. 

Skladišni prostor, čije su dimenzionalne tolerancije unutar svega par milimetara, sastoji se od nekoliko desetaka poklopaca čijim se odabirom rasporeda, skladišni prostor može prilagođavati vrsti tereta kojeg brod prevozi. Poklopci se po visini i dužini mogu postavljati na bilo kojoj poziciji, stoga je i spomenuta dimenzionalna točnost skladišnog prostora bila od izuzetne važnosti te kao takva predstavljala izazov i naprednu tehnološku pripremu brodogradilišta.

Osim trupskih karakteristika ovog projekta, njegova se specifičnost odlikuje i u vrlo sofisticiranoj opremi ugrađenoj u relativno male tehničke prostore broda, gdje je poštivanje tehnologije i naprednih brodograđevnih rješenja bilo dio graditeljeve svakodnevice tijekom realizacije ovog projekta. Zahvaljujući tome svjedočimo potpuno automatiziranom visoko kvalitetnom plovilu građenom u skladu najvećih svjetskih brodograđevnih standarda i klasnih notacija.

Riječ je o seriji od dva broda koje je splitsko brodogradilište ugovorilo sa spomenutom nizozemskom kompanijom prema pravilima Lloyd registra i njihova uspješna realizacija predstavlja izuzetne reference u niši specijaliziranih plovila visoke dodane vrijednosti, kao jedne od okosnica poslovne orijentacije Brodosplita.

Kontakt obrazac

Povratak

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »