Brodogradnja

Brza aluminijska brodica za traganje i spašavanje

BRZA ALUMINIJSKA BRODICA ZA TRAGANJE I SPAŠAVANJE (SAR)
(NOV.: 501 – "Planac", 502 – "Umag")

Glavni zadatak brze brodice je nadzor te traganje i spašavanje na moru.

Brza brodica je izgrađena u skladu s pravilima Hrvatskog registra brodova (HRB) za brodice za komercijalnu namjenu te u skladu s pravilima Njemačkog registra (GL). Izgrađena je iz aluminijske legure (AlMg4,5Mn) otporne na more, uzdužno oblikovana, zavarene konstrukcije.Zadovoljeni su zahtjevi stabiliteta u oštećenom stanju.

Dva 4-taktna dizel motora, s  turbo punjenjem, elektro startanjem, mehanički reguliranim brojem okretaja (RPM), maksimalnom snagom motora 2 x 305 kW, koja pogone 5-krake propelere preko reverzibilnih spojki V-tipa, omogućujući radnu brzinu od 26 čvorova.

Propulzjiom se daljinski upravlja s upravljačkih pultova u kormilarnici i otvorenog mosta.

Kormilarnica (s vidljivošću u svim smjerovima) i prostori nastambe su klimatizirani.

Električna energija je omogućena iz aku. baterija (24V DC) i iz dizel generatora (220V, 50Hz, 8kW).Brodica je opremljena s radio uređajima (1 VHF/DSC, 1 VHF, 2 ručna VHF, 1 AIS transponder i 1 NAVTEX). Sustav navigacije se sastoji od: 1 radara, 1 GPS, 1 magnetskog kompasa, 1 dubinomjera/brzinomjera.

Omogućen je smještaj za 2 člana posade i 12 putnika/koji se spašavaju. Dodatno, tu su 2 jednokrevetne kabine te 1 pomoćni ležaj. Otvoreni, radni prostor na lijevoj strani palubne krme je opremljen sa sohom. Maksimalno opterećenje palube je 3 tone. Kapacitet tankova goriva omogućuje radijus od 400 nautičkih milja (NM), pri brzini od 23 čvora. Zalihe omogućuju 7 dana autonomije.

Ova brodica se također može koristiti kao nadzorna  nad ispuštenim uljem, gorivom ili kao protupožarna brodica, opremajući je dodatno s posebnom opremom na radnoj palubi na krmi.

Projektirane su i druge različite varijante brodice, kao što su:

  • Brza putnička brodica
  • Brodica ambulanta (bolnica)
  • Luksuzna brodica (jahta)

 GLAVNE KARAKTERISTIKE:

Sveukupna dužina                                               14,45 m

Dužina trupa, bez platformi                                  13,10 m

Maksimalna širina, bez zaštitnih zidova                 4,64 m

Gaz broda                                                              1,15 m

 

Povratak

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »