Naši proizvodi

Čelične ustave

BRODOSPLIT SUDIONIK VELIKOG PROJEKTA SPAŠAVANJA VENECIJE

Iskustvo i stručnost 'splitskih' brodograditelja bila je temeljna odrednica talijanskog arhitektonsko-građevinskog konzorcija "Venezia Nuova“ da Brodograđevnu industriju Split izabere za partnera u jednom od najvećih građevinskih projekata u povijesti Italije.

Nakon niza provedenih međunarodnih natječaja, s tvrtkom Costruzioni Mose Arsenale (COMAR) potpisan je ugovor za posao vrijedan više od 75 milijuna eura koji je obuhvatio 20.000 tona ugrađenog čelika s ostalim radovima zaštite od korozije, završnog opremanja i transporta u Veneciju. Brodosplit je isporučio 63 čelične brane dimenzija 27-30 puta 20 metara, visine 4-5 metara i težine 320-380 tona.

Projekt spašavanja Venecije od utjecaja plime zove se MOSE (tal. Modulo Sperimentale Elettromeccanico), integrirani je zaštitni sistem koji se sastoji od niza mobilnih brana koje su sposobne zatvoriti ulaze u četiri kanala koja vode u Venecijansku lagunu kada plima pređe utvrđenu razinu (110 cm) pa sve do maksimalnih 194 cm. Radi se o prolazima Lido Tre Porti, Malamocco, Chioggia i Lido San Nicolò, a projektom je predviđeno postavljanje ukupno 78 brana, uz vijek trajanja od oko 100 godina.

Ovim se poslom radnici Brodosplita izrazito ponose jer je postignut na svjetskom natječaju u jakoj međunarodnoj konkurenciji između brojnih brodograditelja i proizvođača čeličnih konstrukcija. Njime će ostati vječno upisan na listi tvrtki koje su sudjelovale u jednom od najvećih građevinskih projekata u povijesti Italije i pridonijele spašavanju Venecije od velikih problema koje joj stvara plima.

Brane su konstruirane kao specijalni rezervoari napunjeni zrakom, odnosno vodom. Napunjene vodom leže na dnu mora, a ispunjene zrakom se podižu prema površini mora i zatvaraju ulaze u lagunu. Kada se zrak ispusti, ponovno će se napuniti vodom i leći na dno mora.

U posebne specifičnosti projekta izdvaja se izuzetno opsežna predajna dokumentacija, stopostotna sljedivost materijala, pravo naručitelja na dodatno ispitivanje kvalitete u nezavisnom laboratoriju po njegovom izboru, stopostotno ispitivanje zavarenih spojeva NDT metodama, garantni period za boju na deset godina na Ri1 prema ISO normi 4628/3 i obvezu transporta gotovih proizvoda do mjesta ugradnje.

Ovako veliki projekti bili su prilika da se zaposle i kvalitetan rad pokažu ustanove i druga poduzeća u Hrvatskoj, poput Fakulteta brodogradnje i strojarstva iz Zagreba gdje su se obavila ispitivanja kvalitete materijala, i/ili tvrtke Gumiimpex iz Varaždina, koja je izradila zahtjevne segmente, gumene odbojnike koji prilikom spuštanja brana na morsko dno na sebe prihvaćaju cijelu njihovu težinu i apsorbiranom energijom ih vraćaju u horizontalni položaj.

Povratak

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »