Naši proizvodi

Čelične ustave

BRODOSPLIT SUDIONIK VELIKOG PROJEKTA SPAŠAVANJA VENECIJE

Iskustvo i stručnost 'splitskih' brodograditelja bila je temeljna odrednica talijanskog arhitektonsko-građevinskog konzorcija "Venezia Nuova“ da Brodograđevnu industriju Split d.d. izabere za partnera u jednom od najvećih građevinskih projekata u povijesti Italije vrijednog više od 7 milijarda eura.

Nakon niza provedenih međunarodnih natječaja, s tvrtkom Costruzioni Mose Arsenale (COMAR) potpisan je ugovor o gradnji 63 čelične brane koje će biti instalirane na morskim prolazima Malamocco, Chioggia i San Nicolo, što kroz Venecijansku lagunu vode prema Veneciji s ciljem zaustavljanja utjecaja plime na grad.

Projekt MOSE (tal. Modulo Sperimentale Elettromeccanico, a znači eksperimentalni elektromehanički modul) jest projekt za zaštitu Venecije od poplava. Projekt je integrirani zaštitni sustav, koji se sastoji od niza mobilnih brana, koje su sposobne izolirati Venecijansku lagunu od Jadranskoga mora kada plima pređe utvrđenu razinu (110 cm), pa sve do maksimalnih tri metra. Zajedno s ostalim pratećim mjerama, kao što su ojačanje obala, povišenje riva, te popločavanje i poboljšanje lagunskoga okoliša, te će barijere čuvati Veneciju od ekstremnih događaja poput poplava i morfoloških propadanja.

Planirano je da se uoči dolaska plime s otvorenog mora, zatvore četiri kanala koja vode u Venecijansku lagunu. Radi se o prolazima Lido, Malamocco, Chioggia i San Nicolo, a projektom je predviđeno postavljanje ukupno 78 brana, uz vijek trajanja od oko 50 godina. Brodosplit će isporučiti brane dimenzija 27-30 puta 20 metara, visine 4-5 metara i težine 320-380 tona koje obuhvaćaju 20.000 tona ugrađenog čelika ukupne vrijednosti s radovima i logistikom preko 70 milijuna €.

Brane su konstruirane kao specijalni rezervoari napunjeni zrakom, odnosno vodom. Brane će napunjene vodom ležati na dnu mora, a punjenjem zrakom će se podizati prema površini mora i zatvarati ulaze u lagunu. Kada se ispumpa zrak, ponovno će se napuniti vodom i leći na dno mora.Od rujna 2016. godine započeo je ukrcaj i transport čeličnih brana koje su odjednom po četiri prevezene baržom velike nosivosti, a koju je do ušća laguna pred Venecijom, gdje će se brane ugraditi vukao remorker. Ukrcaj je obavila tvrtka Brodosplit-Transportna sredstva d.o.o., sa samohodnim modularnim transporterima velike nosivosti i u suradnji s Hrvatskim registrom brodova.

Kontakt obrazac

Povratak

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »