Priopćenja

Vježba gašenja požara za kadete studija Vojnog pomorstva

Vježba gašenja požara u zatvorenom prostoru broda, bez dotoka svježeg zraka (back draft) i uz dotok svježeg zraka (flash over) održana je 7. travnja na poligonu Brodosplita.

Objavljeno: 08.04.2021.

Vježba gašenja požara u zatvorenom prostoru broda, bez dotoka svježeg zraka (back draft) i uz dotok svježeg zraka (flash over) održana je 7. travnja na poligonu Brodosplita.

Brodograđevna industrija Split nastavna je baza Sveučilišta u Splitu, pa su poštujući epidemiološke mjere terensku nastavu u splitskom brodogradilištu obavili kadeti trećeg naraštaja sveučilišnog integriranog preddiplomskog i diplomskog studija Vojno pomorstvo Hrvatskog vojnog učilišta (HVU) “Dr. Franjo Tuđman” iz Splita.

U sklopu kolegija 'Konstrukcija i bojna otpornost broda' kadetima je održano predavanje i pokazna vježba gašenja požara koju su za njih pripremili pripadnici ‘Profesionalne vatrogasne postrojbe u gospodarstvu Brodosplit’.

U teoretskom dijelu predstavljeni su osnovni principi gorenja i gašenja, razvoja požara, sredstva i oprema za gašenje te osnovni postupci sigurnosti i kretanja kod požara zatvorenih prostora. Sudionici su imali priliku osjetiti stvarni požar i utjecaj požara, visoke temperature i dima na ljude.

Kadetima je prezentiran postupak kretanja u različitim situacijama tijekom požara, a praktični dio nastave završili su na simulatoru plamenih udara, pokaznoj vježbi gašenja požara u zatvorenom prostoru broda, bez dotoka svježeg zraka (back draft) i uz dotok svježeg zraka (flash over).

Ovakvim načinom održavanja nastave kontinuirana suradnja između MORH-a, OS RH-a, HVU dr. Franjo Tuđman, HRM-a i Brodosplita se nastavlja. ''Terenska nastava u Brodosplitu predstavlja značajnu nadopunu teorijski stečenih znanja, jer se primjeri s nastave mogu direktno čuti i vidjeti kako se primjenjuju u praksi'', rekao je kapetan korvete Tino Sumić izrazivši zahvalnost na gostoprimstvu i čestitke PVPG 'Brodosplit' na vrlo kvalitetnoj i profesionalnoj provedbi protupožarne vježbe.

Povratak

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »