Priopćenja

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić posjetio Brodosplit

Objavljeno: 10.04.2024.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić i načelnik Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Tihomir Kundid sa suradnicima posjetili su danas Brodograđevnu industriju Split.

Ministar Anušić i general Kundid sastali su se u Brodosplitu s Tomislavom Debeljakom, predsjednikom Uprave, i čelnicima Brodosplita i DIV grupe, koji su izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH upoznali sa aktualnim stanjem projekta izgradnje prvog od ukupno četiri obalna ophodna broda u seriji, čiji završetak je planiran do kraja 2024. godine.

- Iznimno mi je drago što je danas ovdje ministar Anušić koji je podigao ovaj projekt iz pepela. Ne znamo da postoji brod s boljim karakteristikama u toj klasi nego što je naš Omiš trenutno. Ponosan sam da radimo i završavamo brodove te da ćemo u što skorije vrijeme imati bolju i sigurniju Hrvatsku, rekao je Tomislav Debeljak. Naglasio je da je s Anušićem na čelu krenula normalna i kvalitetna suradnja, te da će brodovi što prije izaći iz škvera. Objasnio je da se radi u dvije smjene i nekada u tri, a predviđa da će Umag u ljeto biti u moru i krenuti s probnim vožnjama.

Ministar Anušić nakon obilaska broda u izgradnji podsjetio je kako nakon 14 godina od potpisivanja ugovora i neisporuke obalnih ophodnih brodova Ministarstvo obrane konačno je postiglo dogovor s Brodosplitom.

- Nakon obilaska radova mogu reći kako smo zadovoljni dinamikom kojom se brod izgrađuje, a sve kako bi on na kraju bio spreman za obavljanje svojih zadaća u Hrvatskoj ratnoj mornarici, rekao je ministar te podsjetio kako je izgradnja ovog broda obuhvaćena aneksom ugovora koji je potpisan s predsjednikom Uprave Debeljakom.

Ministar je kazao kako očekuje uspješan nastavak izgradnje preostala četiri obalna ophodna broda za potrebe Obalne straže RH odnosno Hrvatske ratne mornarice.

- Jedan od mojih najvažnijih prioriteta bio je završiti dugogodišnju agoniju oko izgradnje obalnih ophodnih brodova što je u ovih nekoliko mjeseci moga mandata na mjestu ministra obrane i učinjeno, to mi je uistinu bila jako važna stvar, zaključio je.

Podsjetimo, potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Ivan Anušić, u ime Ministarstva obrane, i Tomislav Debeljak, u ime graditelja – Brodogradilišta specijalnih objekata d.o.o., potpisali su 14. ožujka 2024. Ugovor o izmjeni i dopuni ugovora o gradnji obalnih ophodnih brodova kojim je reguliran način završetka gradnje i novi rok isporuke za prvi od ukupno četiri preostala broda. Rok isporuke za prvi brod serije (NOV 541) je devet mjeseci od dana potpisa ugovora, odnosno do kraja 2024. godine. Ugovorne strane usuglasile su se da se ukupna vrijednost osnovnog ugovora ne mijenja ovim dodatkom. Troškovi za završetak prvog broda serije (NOV 541), uključujući i troškove za vezanu opremu, iznose 5.675.614,59 eura s PDV-om.

Povratak

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »