Novosti

Obilježena godišnjica osnutka "Škverskog bataljuna"

Split, 16. listopada 2018. - Udruga veterana Domovinskog rata Brodosplit upriličila je danas obilježavanje 28-te godišnjice osnutka II policijskog bataljuna, poznatijeg kao "Škverski bataljun".

Objavljeno: 16.10.2018.

Iz Brodosplita su izašli prvi transporteri, minobacači, oklopni vlak i – pravi ratnici. Bataljun je formacijski brojao 340 pripadnika. Imao je zadaću čuvanja vitalnih objekata u brodogradilištu, Splitu, Solinu i Kaštelima.

Srpska pobuna, nazvana “Balvan revolucijom” koja je bila započeta je u srpnju 1990. godine, kojom su Srbi, potpomognuti jedinicama JNA prekinuli prometnu povezanost južne i središnje Hrvatske, bio je tek uvod u otvorenu agresiju na Republiku Hrvatsku. Kako su to vrijeme većinu u redovima MUP-a činili Srbi, nužno je bilo ustrojiti lojalne postrojbe koje bi izvršavale postavljene zadaće, te koje bi čuvale ustavno pravni poredak Republike Hrvatske. Sukladno tome, 16. listopada 1990. godine u splitskoj Brodograđevnoj industriji ustrojen je Drugi policijski bataljun rezervnog sastava MUP-a, sastavljen većinom od radnika Brodograđevne industrije Split, čestitih momaka koji su i svojim potpisom potvrdili svoju lojalnost.

Prvi zapovjednik popularno nazvanog Škverskog bataljuna bio je danas pokojni Stipe Bilokapić. Njegov zamjenik bio je pukovnik Josip Tešija, a zapovjednici satnija bojnik Frane Juras, satnik Nenad Tomić i zastavnik Miljenko Ursić. Bataljun je formacijski brojao 340 pripadnika. Milan Kuzmanić, ispred MUP-a, bio je zadužen za ustroj, popunu i nabavku naoružanja. Vezani s ostalim dragovoljačkim postrojbama Bataljun je formacijski brojao 340 pripadnika. Imao je zadaću čuvanja vitalnih objekata u škveru, Splitu, Solinu i Kaštelima. Njezini pripadnici obavljali su kontrolu prometnica i barikada. S obzirom na blizinu ratne luke Lora i pete kolone koja je tada u Splitu i u škveru bila izuzetno jaka, ulagani su maksimalni napori za sigurnost ljudstva i opreme. Imali su interventne akcije u Kaštel Sućurcu, na aerodromu u Resniku, asfaltnoj baza Dugopolje, a nadgledali su i zapovjedništvo KOS-a na Bačvicama. Ubrzo su se škveranima priključile dragovoljačke postrojbe iz većih splitskih poduzeća: Diokoma, Koteksa, Dalme, HPT, Prometa, Brodomerkura, kao i dragovoljačke satnije iz Žrnovnice. Naime, sve dragovoljačke postrojbe iz gradskih kotareva bile su vezane za aktivnosti Škverskog bataljuna. Važnu ulogu ova postrojba odigrala je i 06. svibnja 1991. godine kada su radnici škvera poveli radnike i građane Splita na prosvjed pred Banovinu , tadašnju komandu Vojno-pomorske oblasti, osiguravajući skup i paralelno osiguravajući vojarne Lora i Visoka, kontrolirajući izlazak JNA na ulice Splita.

Svoje aktivnosti Škverski bataljun imao je sve do 31. svibnja 1991. godine kada je odlukom ministra obrane Republike Hrvatske Gojka Šuška utemeljena 114. brigada Hrvatske vojske, prva pričuvna brigada Zbora narodne garde. Za prvog zapovjednika imenovan je mornarički časnik Ante Čatlak.

Veliku zadaću imali su škverani i kod izrade naoružanja. Tako su iz Brodosplita izašli prvi oklopni transporteri za mladu hrvatsku policiju, ručne bombe, trombloni te minobacači i – oklopni vlak za Zbor narodne garde. Ratne 1991. radnici Hrvatskih željeznica i Brodosplita zajednički su izgradili oklopni vlak za izvođenje ratnih operacija protiv JNA. Bio je oklopljen čelikom.

Imao je bočne otvore za strojnice i krovnu kupolu za strojnicu većeg kalibra, nužne izlaze, izolaciju, pa čak i telefone. Škverani su ga radili tri mjeseca. Oklopni vlak je izrađen po zapovijedi Kriznog štaba Brodosplita i u dogovoru s Vladom Republike Hrvatske. A sve je krenulo na današnji dan, 16. listopada 2010. godine, osnivanjem Škverskog bataljuna.

Za veterane Domovinskog rata, i Splita i Dalmacije, koji su sve to prolazili – da se prisjete, a za mlade koji tek dolaze – neka uče. Da se ne zaboravi!

Povratak

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »