Novosti

Obilježena 25. obljetnica izgradnje pontonskog mosta u Novskom ždrilu

Pontonski most simbol je povezivanja sjevera i juga, privremenog rješenja za povezivanje Dalmacije sa sjevernim priobaljem i kontinentalnom Hrvatskom, rečeno je 18. srpnja 2018. u općini Posedarje na svečanom obilježavanju 25. obljetnice izgradnje pontonskog mosta u Novskom ždrilu.

Objavljeno: 18.07.2018.

Most je bio dug 279 m i širok 7,6 m. Uz investitora Hrvatske ceste projekt izgradnje pontonskog mosta djelo je Brodosplitovih projektanata u suradnji s Fakultetom elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje iz Splita. Gradnju mosta je nadzirala splitska tvrtka Konstruktor, a bio je povezan s 5 teglenica tvrtke Brodospas i 6 prijelaznih čeličnih mostića i bočnih zaštita od topničkih granata koje su u splitskom brodogradilištu izgradili radnici Brodosplita i montirali na gradilište mosta.

Svečanosti su nazočili visoki državni dužnosnici i uzvanici, branitelji koji su sudjelovali u osiguravanju toga područja, predstavnici lokalnih vlasti i graditelja mosta, a dan obilježavanja započeo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te svetom misom u crkvi Gospe od Ružarija u Posedarju, nakon čega je održana prigodna svečanost.

Operacijom Maslenica početkom 1993. oslobođeno je Novsko ždrilo i širi prostor Maslenice, a potom je kao privremeno rješenje izgrađen pontonski most, kako bi nadomjestio srušeni Maslenički most.

Povratak

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »