Priopćenja

BSO na međunarodnoj izložbi proizvođača naoružanja i vojne opreme ASDA 2023

Međunarodna izložba proizvođača naoružanja i vojne opreme Jadranska vojna i zrakoplovna izložba i konferencija ASDA (Adriatic Sea Defense & Aerospace Exhibition and Conference – ASDA) održala se po sedmi put u Hrvatskoj i prvi put u Zadru, od 3. do 5. svibnja 2023. godine.

Objavljeno: 08.05.2023.

Riječ je o najvećoj izložbi vojne opreme i naoružanja na ovim prostorima, koja je postala tradicionalna manifestacija i uvrstila se u kalendar međunarodnih vojnih izložbi u svijetu, a svoje proizvode i dostignuća na vlastitom izložbenom prostoru predstavilo je i Brodogradilište specijalnih objekata d.o.o. (BSO).

BSO je predstavilo program transfera tehnologija te vojni program, posebno projekte izvan obalnog ophodnog broda-korvete OOB-C BIS91, brzog napadajnog ophodnog broda FAV250, brze interventne brodice RHIB te obalno ophodni brod OOB-31 'Omiš' za zaštitu unutarnjih morskih voda te za zadaće borbene i logističke potpore, koji je izgrađen za naručitelja Ministarstvo obrane RH, za potrebe Obalne straže Hrvatske ratne mornarice.

Obalno ophodni brod 'Omiš' izgrađen u BSO-u tehničkom je opremljenošću i plovnim karakteristikama znatno unaprijedio sposobnosti HRM-a. Posebno je efikasan u nepovoljnim vremenskim uvjetima, odnosno jakom vjetru i visokom moru, zbog čega se u akcijama traganja i spašavanja poziva i obalna straža s brodom OOB-31 ''Omiš'' koji je opremljen s aktivnim sustavom za stabilizaciju koji omogućuje brodu punu operativnost na stanju mora 4 te udovoljavanje NATO kriterijima za pomorstvenost (STANAG 4154), što se kod jakog vjetra pokazalo ključnom sposobnošću.

Pozicioniranje BSO-a u niši patrolnih brodova, brzih napadnih brodova i besposadnih brodova posebne namjene glavni su ciljevi za nadolazeće razdoblje.

 

Povratak

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »