Novosti

'Brodosplitovi' darivatelji doprinose sigurnosti transfuzijskog liječenja

Split, 27. travnja 2018. – Članovi Kluba dobrovoljnih darivatelja krvi 'Brodosplit' izrazito doprinose sigurnosti transfuzijskog liječenja jer se radi o višekratnim dobrovoljnim darivateljima koji dragocjenu, za život nezamjenjivu tekućinu daruju svakodnevno, dva do četiri puta godišnje.

Objavljeno: 28.04.2018.

Klub je jedinstven u Hrvatskoj po svojoj organiziranosti i stalnoj brizi za članove. Svake godine se pobrine da se darivatelji odmore pa se organiziraju izleti diljem ‘Lijepe naše’, a jednom godišnje se izvrši i podjela jubilarnih nagrada gdje se poimenično istaknu davaoci s zaokruženim brojem darivanja.

Tako je bilo i 27.04. kada je održana 48. svečana skupština, gdje su se nagradili davaoci za početnih 10 darivanja do preko 100 darovanih boca krvi. Centar za transfuzijsku medicinu KBC Split na godišnjoj razini u organizaciji KDDK 'Brodosplit' prikupi u prosjeku oko 1000 doza pune krvi i/ili koncentrata trombocita postupcima afereze na staničnom separatoru što iznosi oko 10-ak % od ukupno prikupljenog broja doza krvi u godini dana na području županije Splitsko-dalmatinske, odnosno oko 21% od ukupno prikupljenih doza krvi u prostoru samog Centra.

U dogovoru s Centrom klub je uvijek u mogućnosti pojačati aktivnosti članstva ako su takve potrebe bolnice, kao npr. za božićne i novogodišnje blagdane jer su tada potrebe za krvlju veće, ali i ljeti, zbog priljeva turista i raznih prometnih i drugih nezgoda.

KDDK Brodosplit jedan je od najvećih i najznačajnijih klubova u gradu Splitu i županiji na području davalaštva krvi. Od 1970. do 1990. djeluje u sustavu Crvenog križa, a od 1990. se osamostaljuje i djeluje kao samostalna udruga građana, odn. pod imenom KDDK Brodosplit. Vođeni zajedničkom brigom za bolesnike i željom za osiguranjem dostatnih količina krvi, kontinuirano kroz 48 godina provode postupke prikupljanja krvi.

Odaziv darivatelja u brodogradilištu je velik te klub danas broji 945 aktivnih članova. Rad u klubu je isključivo volonterski, a spoznaja da su baš oni nekome spasili život je neprocjenjiva. Samo jedno darivanje krvi tijekom godine, tradicionalni je slogan članova kluba, kojim redovito pozivaju sve potencijalne darivatelje krvi da im se pridruže.

Povratak

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »