Novosti

Brodosplit donirao skulpturu Gorkog Žuvele

Split, 23. siječnja 2018. - 'U ime Ja' naziv je umjetničke instalacije, čiji su središnji skulpturalni segment prema nacrtu likovnog umjetnika Gorkog Žuvele 2014. godine izradili radnici Brodosplitove radionice strojne obrade.

Objavljeno: 24.01.2018.

Tijekom četiri godine od njene izrade, umjetnik je s više kulturnih institucija nastojao realizirati postav instalacije u Zagrebu i Splitu. U tom periodu skulpturalni segment instalacije nikada nije napustio brodogradilište i brižno se čuvao u njegovom skladištu. Inicijativom Galerije umjetnina iz Splita kojoj su umjetnik i Brodosplit donirali instalaciju, skulpturalni segment će u 'Noći muzeja' 26.1.2018. po prvi puta javnosti biti prezentiran u atriju muzeja. Bit će to i poticaj što skorijoj realizaciji cijele instalacije u istočnom dvorištu Galerije umjetnina.

Skulptura 'U ime Ja' izrađena je od čelika povišene čvrstoće, umjetnički je prikaz antene-komunikacijskog uređaja koji odašilje energiju u željnom smjeru. Inspiracija zvana 'škver' davnih je dana zahvatila Gorkog Žuvelu kada su u sklopu kiparske kolonije 'Art ljeto 1987.' izrađene skulpture 'Sve je more', 'Val' i 'Brod'.

- Naime, želim reći da se u brodogradilištu može sve napraviti. Željezo me uvijek izaziva jer pruža mogućnosti koje ne mogu dovoljno problematizirati kroz rad u atelieru. Ogromna snaga valjka, masa željeza koja postaje podatna, motivi su koji pokreću rad na ovim skulpturama, rekao je tada splitski i hrvatski likovni umjetnik, profesor Gorki Žuvela (1946.)

Nedavno preminuli splitski umjetnik za života održao je više od 40 samostalnih izložbi, a njegovi su radovi u fundusima Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, Moderne galerije u Zagrebu, Galerije umjetnina u Splitu, Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, javnim ustanovama i crkvama te u privatnim kolekcijama u zemlji i inozemstvu.

Povratak

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »