Priopćenja

Obilježena 33. godišnjica osnutka Škverskog bataljuna

33. godina osnutka 2. policijskog-Škverskog bataljuna

Objavljeno: 16.10.2023.

Škverski bataljun imao je zadaću osiguranja vojarni "Lora" i "Visoka".

U splitskom škveru obilježena 33. godišnjica osnutka 2. policijskog "škverskog bataljuna", osnovanog 16.listopada 1990. godine.

Damir Gabrić ispred Splitsko-dalmatinske županije, Ivica Franić u ime MUP-a, Boško Ramljak u ime Brodosplita, skauti iz Skautskog kluba "Marjan" uz članove UVDR "Brodosplit" sa prijateljima i podupirateljima danas su u Parku hrvatskih mučenika u splitskom škveru položili vijence i zapalili svijeće u spomen na dvadesetoricu škverana koji su položili svoje živote na oltar domovine. Splitski je škver iznjedrio 3500 branitelja koji su se borili u gotovo svim postrojbama Hrvatske-vojske.

"Dok smo živi ne damo na sebe. Dragovoljci Domovinskog rata zaslužuju više poštovanja, poglavito od svojih suboraca koji danas kroje istinu po svojim ratnim putevima, a pri tom zaboravljaju da svako oružje, ma koliko veliko bilo ima malu udarnu iglu. Ta mala udarna igla su dragovoljci Domovinskog rata. Da nije bilo te male udarne, hrabre sile te 1990-1991 nisam siguran bi li itko danas imao priliku pisati išta o Domovinskom ratu.

Zato, dok možemo obilježavat ćemo naše obljetnice, nama na ponos, a u čast i sjećanje svima onima koji na žalost danas nisu među živima", kazao je Goran Kosor, predsjednik Udruge veterana Domovinskog rata Brodosplit, pripadnik 1. Zapovjedništva Škverskog bataljuna, spomenuvši se i današnje godišnjice pogibije heroja Vukovara Blage Zadre i Ante Bužančića koji je počeo svoj ratni put u škverskom bataljunu, a vodi se kao zadnji poginuli vojnik u Domovinskom ratu 17.10.1995.

Ivan Čalo, pripadnik ŠB: "Za mene nema veće časti i ponosa nego biti sa svojom braćom, rame uz rame kao i prije 33. godine."

Damir Tomaš, pripadnik ŠB: "Naša zadaća je govoriti i pronositi istinu, jer istina se lako zaboravlja i iskrivljuje. Dok dišemo sijat ćemo naša zrna istine."

Don Vjenceslav Kujundžić provodio je riječ Gospodnju, sjetivši se i ubojstva Bruna Bušića koji je prije 45. godina dao život za Hrvatsku, dok je domoljubnim pjesmama ovaj događaj uveličala klapa "Sv. Mihovil". Konferansu je tradicionalno vodila Mirella Meić.

Bataljun je formacijski brojio 340 pripadnika, a prvi zapovjednik bio je danas pokojni Stipe Bilokapić, pukovnik HV-a. Njegov zamjenik bio je pukovnik Josip Tešija, zapovjednici satnija bili su bojnik Frane Juras, satnik Nenad Tomić i zastavnik Miljenko Ursić. Milan Kuzmanić, ispred MUP-a, bio je zadužen za ustroj, popunu i nabavku naoružanja.

Škverski bataljun imao je zadaću osiguranja vojarni "Lora" i "Visoka", kontrolu prometnica u gradu, uz istodobne aktivnosti oko organiziranja proizvodnje naoružanja i opreme za potrebe obrane Hrvatske. Svoj obol pripadnici ovog bataljuna dali su 6. svibnja 1991. godine, kada su s ostalim radnicima škvera, drugih splitskih tvrtki i građanima pred Banovinom stali u obranu slobode.

 

Povratak

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »