Priopćenja

Donacija alki za viteško natjecanje

Objavljeno: 31.07.2023.

Sinjani, ponosni na svoju povijest i kulturnu baštinu, njeguju tradiciju viteštva, domoljublja i hrabrosti.

Kao trajan spomen na pobjedu svojih predaka 1715. godine, osnovali su zavjetnu igru 'Alku', koja se trči već više od tri stoljeća na Alkarskom trkalištu ispod stare sinjske tvrđave. Ova posebna igra služi kao inspiracija novim naraštajima da uvijek budu spremni i odlučni u zaštiti svoje voljene domovine, Hrvatske.

Već nekoliko desetljeća, Brodosplit se pridružuje toj vrijednoj tradiciji doniranjem alki, pa je u Muzeju Sinjske alke obavljena primopredaja novih meta, odnosno alki.

Na trkalištu se Alka postavlja na visinu od 332 cm, mjereno od sredine alke do zemlje. Cilj kopljanika tijekom tri trke je osvojiti što više 'punata' (bodova) pogađajući kolut s četiri praznine dok se kopljanik nalazi na konju u punom trku. Pogodak u središnju prazninu, poznatu kao 'sridu', donosi tri boda, dok se dvije praznine iznad nje vrednuju s dva boda, a preostale dvije praznine po jedan bod.

Povratak

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »