Priopćenja

Brodosplit čuvar okoliša

Objavljeno: 10.11.2023.

Brojni su projekti i suradnje koje je Brodosplit ostvario zadnjih godina, s ciljem podizanja svijesti o zaštiti i očuvanju okoliša, pa smo se rado odazvali i poduprijeli realizaciju jedinstvene multimedijalne izložbe pod nazivom "Postani čuvar Jadranskog mora" učenika ekološke grupe ''Zdravo more'' Pomorske škole u Splitu, nastale u suradnji s Prirodoslovnim muzejem iz Splita.

Brodosplit je ponosni partner Rezolucije Zemlja, najvećeg ekološkog projekta u Hrvatskoj, kojeg je 2022. pokrenuo Večernji list, s ciljem podizanja svijesti o zaštiti i očuvanju okoliša kako bi potaknuo svakog pojedinca na aktivan angažman i svjesno sudjelovanje u zaštiti okoliša. Projekt je proglašen među TOP 5 najboljih društveno odgovornih projekta u svijetu, a njime se ukazuje na to koliko su teme vezane za okoliš, ekologiju i ekološku osviještenost prijeko potrebne.

Projekti povećanja energetske učinkovitosti koji se provode u Brodosplitu rezultirat će prestankom korištenja lož ulja kao energenta i bitno sniženoj emisiji stakleničkih plinova u atmosferu. Uvođenje dizalica topline u sustav, rekuperatora s ponovnim korištenjem toplinske enegije otpadnog zraka smanjit će se potrošnja fosilnih goriva, te pozitivno djelovati na emisiju stakleničkih plinova i smanjenje količine štetnih plinova koji se emitiraju u atmosferu. Ugradnja novog sustava rasvjete korištenjem LED tehnologije rezultirat će smanjenje emisije CO2 u okoliš za 172,31 tCO2/god, ali i izgradnja fotonaponske elektrane snage 8100 KW rezultirat će smanjenom potrebom za kupovinu električne energije.

Da nema sustavne brige o okolišu, kakva se provodi u Brodosplitu, medijski prostor bio bi prepun slika onečišćenog Kaštelanskog zaljeva, jer je upravo intervencijom u škveru i postavljanjem zaštitnih plutajućih brana, nakon istjecanja mazuta u more 20.09. 2022. spriječena najveća ekološka katastrofa u Hrvatskoj. To se pokazalo ključnom mjerom, jer je mazut koji je iscurio iz vojarne "Admiral Sveto Letica-Barba" u Splitu zaustavljen upravo na tim branama. Da ih nije bilo, a spominjalo se više od 40.000 litara prikupljenog mazuta, cijeli bi Kaštelanski zaljev bio onečišćen.

U izgradnji je i ‘zero emission’ putnički trojarbolni jedrenjak, 63 metara dužine, kojemu su elektro motori glavni pogon. Bez ikakve emisije, odnosno ugljikova otiska u okolišu. Baterije će se puniti plovidbom. Imat će klasu putničkih brodova neograničene plovidbe i moći će ploviti po svim morima svijeta. Rad na projektu je započeo u veljači 2020. godine, a sufinanciran je sredstvima u sklopu poziva 'Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja (IRI) - faza II iz EU fondova.

Rezolucija Zemlja/Foto Robert Anić/PIXSELL

Povratak

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »