Priopćenja

Terenska nastava u laboratoriju splitskog brodogradilišta

Studenti 3. godine preddiplomskog sveučilišnog studija Kemijsko inženjerstvo Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu bili su danas na terenskoj nastavi u Brodosplitu.

Objavljeno: 21.12.2021.

Studenti 3. godine preddiplomskog sveučilišnog studija Kemijsko inženjerstvo Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu bili su danas na terenskoj nastavi u Brodosplitu.

Studenti su se tijekom nastave upoznali s laboratorijem za zavarivanje gdje su im se prezentirali razni načini zavarivanja, potom laboratorij za kontrolu bez razaranja gdje su upoznali nerazorne metode ispitivanja materijala i zavarenih spojeva; od ispitivanja penetrantima, preko ultrazvučnih do ispitivanja rengenom te laboratorij za kemijska ispitivanja gdje su ispitivanja kemijskog sastava raznih materijala; od raznih vrsta čelika do obojenih metala, gdje su upoznali metalografska ispitivanja strukture raznih materijala, jedan od rijetkih na području Hrvatske. I na kraju laboratorij za mehanička ispitivanja gdje su se posebno za njih organizirala pokusna ispitivanja na realnim uzorcima; od čvrstoće, tvrdoće, žilavosti, istezljivosti, preko spljoštavanja do tehnološke probe savijanja materijala.

Laboratorij splitskog brodogradilišta osposobljen je za izvođenje sveobuhvatnih ispitivanja za potrebe proizvodnje, a ujedno je dostignut neophodan nivo za laboratorijsku podršku realizaciji istraživačko-razvojnih projekata. Zbog toga, laboratorij Brodosplita već dugi niz godina ima status odobrene uslužne tvrtke od strane Hrvatskog registra brodova za laboratorijske aktivnosti, koje se provode u skladu s propisanim hrvatskim, europskim ili međunarodnim normama.

Povratak

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »