Priopćenja

Projekti povećanja energetske učinkovitosti

Objavljeno: 22.04.2024.

Svake godine, 22. travnja, obilježavamo Dan planeta Zemlje, koji služi kao podsjetnik na važnost zaštite okoliša i brige za naš planet kako bismo osigurali njegovu održivost za buduće generacije.

Brodosplit je nositelj certifikata ISO 14001:2004, kojim potvrđuje da brodogradilište ima izgrađen sustav pravila i postupaka za unaprjeđenje i zaštitu okoliša sukladno zahtjevima te međunarodne norme. Dobivanje certifikata zahtjeva promišljen i odgovoran pristup okolišu, njegov nadzor i provođenje aktivnosti s ciljem zaštite okoliša u svim poslovnim procesima i fazama, od projektiranja do proizvodnje.

Ugradnja novog sustava rasvjete temeljenog na LED tehnologiji rezultirala je manjom potrošnjom električne energije i smanjenjem emisije CO2 u okoliš za 172,31 tCO2/god.

Povećanje učinkovitosti korištenja energije u proizvodnom procesu i prelazak na energetski obnovljive izvore energije u proizvodnim pogonima rezultirat će prestankom upotrebe lož ulja kao energenta i znatno smanjenom emisijom stakleničkih plinova u atmosferu.

Uvođenjem dizalica topline i rekuperatora za ponovnu upotrebu toplinske energije otpadnog zraka smanjit će se potrošnja fosilnih goriva te pozitivno utjecati na emisiju stakleničkih plinova, kao i smanjenje količine štetnih plinova emitiranih u atmosferu. Dizalice topline će zamijeniti trenutne energente i omogućiti prijelaz na energetski učinkovitije i ekološki prihvatljivije izvore energije.

Izgradnja fotonaponske elektrane snage 8100 KW u sklopu projekata za povećanje energetske učinkovitosti u proizvodnom pogonu brodogradilišta rezultirat će smanjenjem potrebe za kupovinom električne energije.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Povratak

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »