Priopćenja

Ponosni na svoju povijest i kulturnu baštinu

U znak sjećanja na pobjedu predaka 1715. godine, Sinjani su utemeljili zavjetnu igru 'Alku' koja se već 306. put trči na alkarskom trkalištu ispod stare sinjske tvrđave.

Objavljeno: 30.07.2021.

U znak sjećanja na pobjedu predaka 1715. godine, Sinjani su utemeljili zavjetnu igru 'Alku' koja se već 306. put trči na alkarskom trkalištu ispod stare sinjske tvrđave.

Toj tradiciji se već dugi niz godina pridružuje i Brodosplit u čijim se pogonima već nekoliko desetljeća izrađuje sama meta, odnosno alka.

U radionici 'Alatnice' alka se izrađuje od "tondina" (željezni puni profil, valjkastog oblika) visokokvalitetnog legiranog opružnog čelika, radi naprezanja, kada u velikoj brzini koplje udari u metu, da se ne bi deformiralo. U izradi sudjeluju četvorica radnika koji za taj posao utroše oko 45 radnih sati.

Od opružnog čelika se najprije izrežu krugovi debljine oko 12 milimetara. Odrezani komad zatim ide na tokarenje da bi se postigla potrebna debljina budućih krakova i formirao u obliku 'tanjura'. Kada tokar obavi svoj dio posao, nastavlja glodač na univerzalnoj bušilici-glodalici koji alkarskoj meti daje konačan oblik. Poslije toga slijedi toplinska obrada, gdje se metal kali i popušta.

Paralelno se od čeličnog lima istih svojstava izrađuju štipalice koje pridržavaju metu u drvetu, obješenu na konopu na stazi alkarskog trkališta.

Alka se na trkalištu postavlja na visini od 332 cm, računajući od sredine alke do zemlje. Cilj je kopljanika u tri trke osvojiti što više 'punata' (bodova), što se ostvaruje gađanjem koluta s četiri praznine, pri čemu se kopljanik nalazi na konju u punom trku. Pogodak u središnju od njih, tzv. 'sridu', donosi tri boda, praznina iznad nje dva, a pogodak u preostale dvije pregrade po jedan bod.

 

Povratak

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »