Priopćenja

Početak projekta rekonstrukcije 'Širine Solin'

DIV Grupa uvedena je u posao za rekonstrukciju raskrižja državne ceste DC 8 na solinskoj Širini. Investitor su Hrvatske ceste.

Objavljeno: 26.01.2022.

DIV Grupa uvedena je u posao za rekonstrukciju raskrižja državne ceste DC 8 na solinskoj Širini. Investitor su Hrvatske ceste.

Područje radova počinje od ulaza u Solin iz smjera Kaštela i rekonstruira se cesta u dužini od 990 m, gotovo sve do nadvožnjaka između trgovačkih centara 'Tommy' i 'Salona Mall'.

Rekonstrukcija „Širine“ se sastoji od dodavanja nove prometnice (mosta) između postojećih razmaknutih kolnika te njezin denivelirani prijelaz preko postojećeg raskrižja Širina i rijeke Jadro mostom duljine cca 506 m. Novi most s svojim uklopima na postojeće stanje državne ceste D8 će se sastojati od dva odvojena kolnika sa po dvije prometne trake. Most je ukupne duljine sa svim svojim sastavnicama po središnjoj osi cca 506 m, a sastoji se od nekoliko dilatiranih rasponskih cjelina: dvije spregnute i jedne integralne AB konstrukcije te potpornim zidovima.

Rasponski sklop mosta je spregnuta konstrukcija od 10 čeličnih I-nosača i AB ploče u prvih 14 raspona, a u zadnja dva raspona AB okvirna, integralna konstrukcija. Donji ustroj se sastoji od 17 AB stupišta (2 upornjaka i 15 stupova).

Nakon izgradnje novog mosta postojeće raskrižje „Širina“ će zadržati punu funkcionalnost, a projektnom dokumentacijom obuhvaćena je i njegova rekonstrukcija u vidu obnove kolnika, javne rasvjete, postojećih semaforskih uređaja te ostale prometne signalizacije i opreme.

Također je predviđena i rekonstrukcija i obnova postojećih mostova koji se nalaze na državnoj cesti D8 (Stari i Novi Jadro) kao i rekonstrukcija ceste (ulica Marka Marulića) ispod mostova Stari i Novi Jadro zbog premalog slobodnog profila koja ta cesta sada ima na poziciji ispod mosta Stari Jadro.

DIV grupa će u cijelosti izvesti sve armirano betonske radove na temeljima i stupovima na koje će se montirati čelični rasponski sklop izradjen u Brodosplitu. Brodosplit će izraditi 14 segmenata glavnog nosača mosta težine od 2000 tona, obojati ih zaštitnim premazom i isporučiti izravno na gradilište, a sve radove izvesti će DIV grupa kao nositelj ugovora sa svojim specijaliziranim podizvođačima.

 

Povratak

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »