Priopćenja

Obilježena 31. godišnjica osnutka "Škverskog bataljuna"

Splitski je škver iznjedrio 3500 branitelja koji su se borili u gotovo svim postrojbama Hrvatske vojske.

Objavljeno: 18.10.2021.

Splitski je škver iznjedrio 3500 branitelja koji su se borili u gotovo svim postrojbama Hrvatske vojske.

Udruga veterana Domovinskog rata Brodosplit svečano je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispod spomen-ploče u „Parku hrvatskih mučenika“ u krugu splitskog brodogradilišta obilježila 31. godišnjicu osnutka "Škverskog bataljuna" osnovanog 16. listopada 1990. godine.

Obilježavanju obljetnice uz suborce su prisustvovali i Ivana Serdarević Bravić u ime Ministarstva  branitelja, Damir Gabrić ispred Splitsko-dalmatinske županije, Zdravko Parčina ispred Grada Splita, Ivica Franić u ime MUP-a, Boško Ramljak u ime Brodosplita, te predstavnici Udruge HVIDR-e Split uz nazočnost pripadnika ”škverskog bataljuna“ i ostalih članova UVDR “Brodosplit”.

U škveru je tada bio centar otpora u Dalmaciji. Ante Bužančić zasigurno nije slučajno među prvima krenuo a završio kao zadnji branitelj koji je poginuo u Domovinskom ratu. Vojarna Lora, uz dužno poštovanje admiralu Letici trebala se zvati imenom Ante Bužančića koji je sa svojim suborcima 6 mjeseci vojarnu Lora držao pod opsadom- kazao je Goran Kosor, predsjednik Udruge veterana Domovinskog rata Brodosplit.

Bataljun je formacijski brojio 340 pripadnika, a prvi zapovjednik bio je danas pokojni Stipe Bilokapić, pukovnik HV-a. Njegov zamjenik bio je pukovnik Josip Tešija, zapovjednici satnija bili su bojnik Frane Juras, satnik Nenad Tomić i zastavnik Miljenko Ursić. Milan Kuzmanić, ispred MUP-a, bio je zadužen za ustroj, popunu i nabavku naoružanja.

Škverski branitelji bili su zaglavni kamen obrane i stvaranja hrvatske države, te se na temeljima njihovog rada i danas razvija vojna industrija u Brodosplitu. Ova uprava danas i u budućnosti čvrsto će stajati uz svoje branitelje, rekao je Boško Ramljak, savjetnik uprave za korporativnu sigurnost izrazivši riječi ponosa i zahvale škveranima koji su u tim teškim i turbulentnim vremenima stali na branik Domovine.

Škverski bataljun imao je zadaću osiguranja vojarni "Lora" i "Visoka", kontrolu prometnica u gradu, uz istodobne aktivnosti oko organiziranja proizvodnje naoružanja i opreme za potrebe obrane Hrvatske. Svoj obol pripadnici ovog bataljuna dali su 6. svibnja 1991. godine, kada su s ostalim radnicima škvera, drugih splitskih tvrtki i građanima pred Banovinom stali u obranu slobode.

Povratak

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »