Priopćenja

BSO na najvećem sajmu vojne i obrambene industrije i tehnologije IDEX 2023.

U Abu Dhabiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima od 20. do 24. veljače održava se 16. Sajam naoružanja i vojne opreme IDEX 2023., najveći svjetski sajam vojne i obrambene industrije i tehnologije, ujedno jedina međunarodna izložba naoružanja i vojne opreme na području Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike.

Objavljeno: 22.02.2023.

IDEX se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Ujedinjenih Arapskih Emirata i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga UEA – Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan. U sklopu sajma IDEX održava se i 7. sajam pomorske obrane i izložba pomorske sigurnosti, najveći u regiji, NAVDEX 2023.

Na 165.000 m2 izložbenog prostora na sajmu sudjeluje 65 zemalja i više od 1350 izlagača, a svoje je proizvode i dostignuća predstavilo i Brodogradilište specijalnih objekata d.o.o. (BSO).

- Razvili smo brzi napadajni brod FAV 250 te na ovom sajmu imamo premijeru novog proizvoda, rekao je Darko Pappo, član Uprave DIV grupe, u sklopu koje djeluje BSO. Vezano uz plasiranje novih proizvoda, Darko Pappo je naglasio kako je važno da se za ugovoren izvoz brodova pravovremeno dobiju i izvozne dozvole i potrebne suglasnosti od nadležnih institucija, te da ih nije jednostavno uvijek dobiti.

BSO je na sajmu predstavio i svoj program transfera tehnologija te vojni program, posebno projekt izvanobalnog ophodnog broda-korvete te obalno ophodni brod za zaštitu unutarnjih morskih voda te za zadaće borbene i logističke potpore, koji je za naručitelja Ministarstvo obrane RH isporučen 2018. godine.

Obalno ophodni brod 'Omiš' izgrađen u BSO-u tehničkom je opremljenošću i plovnim karakteristikama znatno unaprijedio sposobnosti HRM-a. Posebno je efikasan u nepovoljnim vremenskim uvjetima, odnosno jakoj buri i visokom moru, zbog čega se u akcijama traganja i spašavanja poziva i obalna straža s brodom OOB-31 ''Omiš'' koji je opremljen s aktivnim sustavom za stabilizaciju koji omogućuje brodu punu operativnost na stanju mora 4 te udovoljavanje NATO kriterijima za pomorstvenost (STANAG 4154), što se kod jakih bura pokazalo ključnom sposobnošću.

Povratak

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »