Novosti

SORTA 2018-Prezentacija velikog projekta spašavanja Venecije od utjecaja plime

Split, 28. rujna 2018. – Drugog dana simpozija teorija i praksa brodogradnje SORTA 2018, prezentaciju s temom o sudjelovanju splitskog brodogradilišta u jednom od najvećih građevinskih projekata u povijesti Italije održao je Mate Lukas, direktor sektora projektiranja, plana i tehnologije Brodograđevne industrije Split.

Objavljeno: 28.09.2018.

Nakon niza provedenih međunarodnih natječaja, s tvrtkom Costruzioni Mose Arsenale (COMAR) potpisan je ugovor za gradnju čeličnih brana i Brodosplit je isporučio 63 brane dimenzija 27-30 puta 20 metara, visine 4-5 metara i težine cca. 300 tona, posao vrijedan više od 73 milijuna eura koji obuhvaća 20.000 tona ugrađenog čelika s ostalim radovima zaštite od korozije, završnog opremanja i transporta.

U posebne specifičnosti projekta, Mate Lukas je izdvojio izuzetno opsežnu predajnu dokumentaciju, stopostotnu sljedivost materijala, pravo naručitelja na dodatno ispitivanje kvalitete u nezavisnom laboratoriju po njegovom izboru, stopostotno ispitivanje zavarenih spojeva NDT metodama, garantni period za boju na deset godina na Ri1 prema ISO normi 4628/3 i obvezu transporta gotovih proizvoda do mjesta ugradnje.

Brane su konstruirane kao specijalni rezervoari napunjeni zrakom, odnosno vodom. Napunjene vodom leže na dnu mora, a ispunjene zrakom se podižu prema površini mora i zatvaraju ulaze u lagunu. Kada se zrak ispusti, ponovno će se napuniti vodom i leći na dno mora.

Projekt spašavanja Venecije od utjecaja plime zove se MOSE (tal. Modulo Sperimentale Elettromeccanico), integrirani je zaštitni sistem koji se sastoji od niza mobilnih brana koje su sposobne zatvoriti ulaze u četiri kanala koja vode u Venecijansku lagunu kada plima pređe utvrđenu razinu (110 cm) pa sve do maksimalnih 194 cm. Radi se o prolazima Lido Tre Porti, Malamocco, Chioggia i Lido San Nicolò, a projektom je predviđeno postavljanje ukupno 78 brana, uz vijek trajanja od oko 100 godina.

Povratak

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »