Priopćenja

Potpisani ugovori o nabavi vojne opreme s 38 hrvatskih tvrtki

Riječ je o nabavi vojne opreme, usluga i radova u ukupnom iznosu većem od 453 milijuna kuna, što je oko 140 milijuna kuna više u odnosu na 2019. godinu

Objavljeno: 18.02.2020.

U nazočnosti najviših predstavnika Ministarstva obrane Republike Hrvatske, Hrvatske vojske i Hrvatske gospodarske komore u Ministarstvu obrane u Zagrebu je u ponedjeljak, 17. veljače 2020. godine održano potpisivanje ugovora s proizvođačima vojne opreme.

Riječ je o potpisivanju 38 ugovora s hrvatskim tvrtkama o nabavi vojne opreme, usluga i radova u ukupnom iznosu većem od 453 milijuna kuna, što predstavlja oko 140 milijuna kuna više u odnosu na prethodnu godinu.

Ugovore s hrvatskim tvrtkama potpisao je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević koji je u toj prigodi još jednom naglasio kako su upravo hrvatski vojnici u potpunosti opremljeni naoružanjem i opremom hrvatskih proizvođača te kako njihovo sudjelovanje u međunarodnim misijama i operacijama, služi kao izvrsna referenca prilikom natječaja hrvatskih tvrtki na svjetskim tržištima.

“Ovi ugovori predstavljaju značajan doprinos hrvatskom gospodarstvu i pokazuju kako Ministarstvo obrane nije samo potrošač, već generator razvoja i promotor hrvatskih proizvoda”, rekao je Krstičević i objasnio kako se upravo na ovaj način, domaćim proizvođačima pruža sigurnost i pomaže u planiranju godišnje proizvodnje.

Krstičević: Nema snažne i jake Hrvatske vojske bez snažne domaće industrije

Ministar obrane istaknuo je kako se proizvode hrvatske vojne industrije ne kupuje iz razloga što su naši, već zbog njihove konkurentnosti i kvalitete.

“Dičimo se i hvalimo s obalnim ophodnim brodom proizvedenim u Brodosplitu. Početne teškoće koje smo imali tijekom gradnje prototipa otklonjene su i ove godine započinjemo gradnju prvog iz serije obalnih ophodnih brodova. Naš Đuro Đaković ove godine završava s generalnom revizijom tenkova M-84. Potencijal ove tvrtke vidimo u daljnjoj modernizaciji navedenih tenkova, ali i u nadolazećem projektu opremanja Hrvatske vojske impresivnim borbenim vozilima pješaštva Bradley”, rekao je ministar i dodao kako sve hrvatske tvrtke, imaju potporu pogotovo kada je riječ o inovacijama i o ulaganju u nove tehnologije.

Ministar Krstičević tako je najavio kako se predaja drugog obalnog ophodnog broda planira na Dan HRM-a 18. rujna 2021., predaja druga dva do 2022. godine dok će posljednji, peti obalni ophodni brod biti u rukama HRM-a do 2023. godine.

“Hrvatska vojska i hrvatska obrambena industrija usko su vezane i međusobno ovisne. Smatram kako nema snažne i jake Hrvatske vojske bez snažne domaće industrije. To je, i to uvijek mora biti naš zajednički cilj”, zaključio je ministar obrane.

U sklopu predsjedanja Vijećem Europske unije dvije konferencije o obrambenoj industriji

Također, ministar Krstičević podsjetio je i na potporu Ministarstva obrane i Hrvatske vojske razvoju hrvatske vojne industrije kroz organizaciju konferencija na temu obrambene industrije, a ove godine, najavio je ministar Krstičević, u sklopu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, organizirat će se dvije aktivnosti važne za obrambenu industriju.

“Tako 14. ožujka organiziramo Forum za održivu energiju u obrambenom i sigurnosnom sektoru s ciljem pripreme sektora obrane za nove tehnologije poput digitalizacije, umjetne inteligencije, e-mobilnosti i drugih inovativnih energetskih sustava. Već 24. ožujka organizirat ćemo međunarodnu konferenciju u suradnji s Europskom obrambenom agencijom na temu novih mogućnosti i prilika za ojačanje europske obrambene industrije i na njoj će sudjelovati visoki predstavnici Europske unije, kao i mnogi predstavnici priznatih stranih tvrtki iz područja obrambene industrije”, najavio je ministar i dodao kako su započele pripreme za 6. međunarodni sajam vojne opreme i naoružanja ASDA koja će se sljedeće godine održati u Splitu.

Ministar obrane podsjetio i na nedavno prezentiran Plan javne nabave kazavši kako je njegovo povećanje rezultat kontinuiranog rasta obrambenog proračuna.

“U mandatu ove Vlade proračun Ministarstva obrane rastao je ukupno oko milijardu i 300 milijuna kuna, a njegov porast odrazio se i na povećanje vrijednosti ugovora koje ćemo danas potpisati”, kazao je ministar Krstičević i naglasio kako se pritom vodilo računa i o drugim resorima, odnosno njihovim potrebama i prioritetima.

Šundov: Zadovoljni hrvatski vojnik najbolji je promotor i preporuka kvalitete hrvatskih proizvoda

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov predstavnicima hrvatskih tvrtki kazao je kako se od njih očekuje razvoj novih funkcionalnih proizvoda i inovativno promišljanje, prijedlozi novih rješenja koji će omogućiti kvalitetno opremanje i modernizaciju Hrvatske vojske.

“Pred nama je odgovornost osiguranja potrebnih sredstava i umješno korištenje opreme, a pred vama razvoj i proizvodnja svega onoga što Hrvatska vojska treba za provedbu svojih zadaća. Izazov je velik na obje strane, ali uspjeh je moguć i provediv, što dokazuje i dosadašnja praksa. Zadovoljni hrvatski vojnik opremljen vašim proizvodima najbolji je promotor i preporuka kvalitete tih proizvoda”, poručio je general Šundov. 

Predstavnici hrvatskih tvrtki: Čast nam je što sudjelujemo u očuvanju mira i sigurnosti

Predstavnici hrvatskih tvrtki zahvalili su Ministarstvu obrane i Hrvatskoj vojsci na potpori koju im pružaju iz godine u godinu te su se složili kako im posebnu čast i zadovoljstvo predstavlja što sudjeluju u očuvanju mira i sigurnosti.

Hrvoje Kekez iz Đuro Đaković grupe ističe kako je hrvatska obrambena industrija pokazatelj snage i jačine Hrvatske vojske te kako svi zajedno doprinose da svojim radom i proizvodima smanjuju bilo kakvu ovisnost o uvozu.

Tomislav Debeljak iz Brodosplita rekao je kako pozdravlja opremanje Hrvatske vojske prije svega hrvatskim proizvodima te je u ovoj prigodi zahvalio Vladi Republike Hrvatske na čelu s Andrejom Plenkovićem na podršci koju pružaju hrvatskim poduzetnicima.

“Odluka da se Hrvatska vojska oprema proizvodima domaćih proizvođača ne samo da je domoljubna, već prvenstveno i ekonomski opravdana. Naime, od svake kune koju danas ovdje potpisuje u državni proračun vratit će se barem 40 lipa”, objašnjava Debeljak.

Potpisani ugovori s hrvatskim tvrtkama

Aneks ugovora o gradnji Obalnih ophodnih brodova potpisan je s tvrtkom Brodosplit iz Splita.
Ugovor o održavanju raketnih topovnjača potpisan je s tvrtkama NCP grupa iz Trogira i MA-RA iz Zagreba.

Ugovor o pružanju usluge generalne revizije tenkova M-84 i zamjena radio uređaja na tenkovima sklopljen je s tvrtkom Đuro Đaković Specijalna vozila d.d. iz Slavonskog Broda.

Ugovor o isporuci višenamjenskih logističkih vozila 8X8 sa sustavom za navlačenje i kontejnerskom cisternom za vodu i gorivo vojne izvedbe sklopljen je s tvrtkom Hidraulika Kurelja d.o.o. iz Donje Stubice.

Ugovori o isporuci raznih vrsta naoružanja sklopljeni su s tvrtkom HS Produkt d.o.o. iz Karlovca.

Ugovori o isporuci borbenih zaštitnih kaciga i zaštitnih maski s filterom i torbicom sklopljeni su s tvrtkom ŠESTAN-BUSCH d.o.o. iz Preloga.

Ugovor o nabavi obuće za potrebe pripadnika Oružanih snaga RH potpisan je sa zajednicom proizvođača obuće čiji je nositelj tvrtka BOROVO d.d. Vukovar, a obuhvaća i tvrtke JELEN PROFESSIONAL d.o.o. iz Čakovec te INKOP Obuća d.o.o. Poznanovec.

Potpisani su i ugovori za različite robe i usluge sa sljedećim tvrtkama:

 • GALEB d.d. Omiš – vojničko donje rublje
 • ŠEŠIR d.o.o. Zagreb – kape i šeširi za službene i svečane odore
 • HEMCO d.o.o. Đakovo – jakne za službene i svečane odore, kombinezoni
 • Zajednica ponuditelja KROKO PiR d.o.o i URIHO – vojničke rukavice
 • KOVNICA d.o.o.- grbovi za beretke, kape i šešire
 • SKIPLET d.o.o. Rakitje – veste časničke
 • Zajednica ponuditelja KROKO PiR d.o.o, URIHO i GALKO d.o.o. – remeni i opasači za borbenu prikrivnu odoru
 • JADRAN ČARAPE TRGOVINA d.o.o.- vojničke čarape
 • ČATEKS d.d., Čakovec – kišna odijela
 • DAVOR PLETAČKA TRIKOTAŽA – vojničke veste
 • ODJEĆA d.o.o. Zagreb – donje rublje
 • Zajednica ponuditelja: KAP-KO d.o.o., ASTEKS d.o.o., JACQUARD d.o.o. i O.K.I. d.o.o. – tekstilne oznake vezene, zastavice tkane
 • PODRAVKA d.d. – individualni borbeni obroci
 • CROATIA-OSIGURANJE d.o.o. – osiguranje od nezgode
 • PLETER-USLUGE d.o.o. – usluga prehrane, namirnice i prijevoz hrane, usluga pranja i glačanja, usluga čišćenja prostora, usluga smještaja
 • ZTC d.d. – Usluge održavanja zrakoplovno tehničkih materijalnih sredstava i tehničko materijalnih sredstava
 • AGENCIJA ALAN d.o.o.- održavanje aviona ZLIN Z242L
 • INA d.d. – isporuka kerozina
 • HŽ – usluga prijevoza u željezničkom prometu
 • ZET d.o.o. – usluga prijevoza u gradskom prometu.
Povratak

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »