Novosti

Novi most za Čiovo otvoren za promet

Split, 17. srpnja 2018. - U Brodograđevnoj industriji Split obavljena je izrada glavnog rasponskog segmenta, te isporuka, transport i montaža čeličnih segmenata novog mosta 'Čiovo' koji je danas otvoren za promet.

Objavljeno: 17.07.2018.

Brodosplit je u izrazito kratkom periodu i za svega 6 mjeseci osigurao kvalitetnu realizaciju ovako zahtjevnog projekta. Za most dužine 564 m i težine 2600 tona u splitskom su brodogradilištu najprije izvršili okrupnjivanje prethodno izgrađenih dijelova konstrukcije koji su preuzeti od prethodnih izvođača. A zatim su izradili glavnu čeličnu konstrukciju, isporučili i montirali sve segmente mosta, izvršili ugradnju mehanizma za podizanje rasklopnog segmenta, montirali pješačku ogradu i ugradili odvodnju, antikorozivno sve zaštitili i svu ostalu potrebnu opreme poput osvjetljenja te na simboličan način povezali dvije obale.

- Čiovski most je za nas izvođače, a i za državu izuzetno važan projekt. S obzirom na njegovu važnost, u taj posao smo ušli ‘preko noći’, ali jači i motiviraniji nego ikada, da na vrijeme završimo posao. Doslovce smo se bacilli na glavu da bismo dostigli nedostižan rok. Drukčije postupanje, s obzirom na važnost tog državnog projekta, ne bi bilo odgovorno. Za razliku od Vrata Venecije na Čiovskom mostu se ne možemo pohvaliti profitabilnošću, međutim na ovom smo poslu dobili ono što nam je izuzetno važno i vrijedno, a to je referenca, istaknuo je Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave Brodosplita.

Čelična konstrukcija mosta sastoji se od ukupno 14 rasponskih sklopova sa 7,5 m kolničke staze, 2 puta po 2,27 m pješačke i biciklističke staze od kojih je najzahtjevniji središnji dio na kojemu su ugrađeni hidraulički mehanizmi za podizanje središnjeg dijela mosta.

Brodosplit je uhodan mehanizam, posjeduje velike proizvodne hale, tehnološke mogućnosti, odličnu lokaciju s koje je lako vršiti pomorski transport, odličan inženjerski kadar kao i širok spektar proizvodnih radnika različitih profila i bogatog iskustva.

Povratak

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »