Priopćenja

Brodosplit ugovorio najluksuzniji brod za polarna krstarenja

Split, 12. lipnja 2018. - Brodosplit je ugovorio izgradnju broda za krstarenja polarnim područjima na Arktik i Antarktik u klasi “Polar Class 6” (Polar Expedition Cruise Vessel) čime će ugovoreni brod biti najveći kruzer u toj klasi ikada izgrađen.

Objavljeno: 12.06.2018.

Odlukom Vlade RH s 96. sjednice o izdavanju garancija za povrat avansa Kupca omogućena je realizacija financiranja gradnje čime se ispunio uvjet stupanja na snagu samog Ugovora. Ugovor je potpisan s tvrtkom Quark Expeditions iz Seattlea u SAD-u, u sastavu Travelopia grupacije, koja okuplja najraznolikiju paletu svjetskih kompanija specijaliziranih za avanturistička putovanja.

Riječ je o najluksuznijem putničkom brodu za krstarenja polarnim područjima na svijetu, a moći će ugostiti 200 putnika smještenih u 103 luksuzno opremljenih kabina, o kojima će se brinuti 116 članova posade. Brod će biti dugačak 128 metara i širok 21,5 metar, a brzinu od 16 čvorova osiguravat će četiri glavna motora s generatorom (gensets), kombinacijom dizelskog i elektromotora ukupne snage 4400 kW. Projektni nacrt broda izradila je tvrtka LMG Marin As iz Bergena u Norveškoj. Vrijednost projekta je 110 milijuna eura.

„- Sklapanje ovog Ugovora pokazuje, među ostalim, da su nas najvažniji svjetski naručitelji prepoznali kao brodogradilište koje je sposobno graditi i isporučiti kupcima vrlo složene brodove. Također, ovaj je ugovor rezultat i nagrada za našu inovativnost i sposobnost da uvažimo svaku želju tako respektabilnog naručitelja. Gradnjom ovoga broda Brodosplit će steći dodatnu referencu brodograditelja koji je među najboljima na tržištu, a Vlada RH prepoznala je značajan pozitivan učinak ovog posla na sveukupna gospodarska kretanja, dok će HBOR kao kreditor čvrsto stati iza ovog velikog izvoznog posla u kojem ima 75% domaće komponente, istaknuo je Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave Brodosplita.“

Quark Expeditions je lider u polarnim ekspedicijama od svog osnutka 1991. godine. Njihovi brodovi posjeduju posebno ojačane trupove i ledolomce što im omogućuje da se istraže neka od najudaljenijih i zadivljujućih područja svijeta.

Brodosplit je partner koji svom Klijentu nudi proizvod po njegovoj želji, tj. posebnim zahtjevima koji su jedinstveni bilo u dizajnu ili izvedbi bilo u primjeni novih tehnologija i rješenja usmjerenih na očuvanje okoliša, sigurnosti korištenja, niske troškove održavanja i dugi uporabni vijek, od razvoja proizvoda, gradnje do financiranja i mogućeg partnerstva.

Ovako veliki projekti odlična su prilika da kvalitetan rad pokažu brojni hrvatski proizvođači opreme, pa posebno veseli izrazito visok udio ugradnje domaće komponente na brod od preko 75%, što je u odnosu na proizvode koji su se prodavali prije privatizacije i na kojima se gomilao gubitak potpuni zaokret Brodosplita u ostvarenju svih svojih poslovnih planova te poziciji nezaobilaznog Europskog brodogradilišnog sustava koji gradi vrlo složene brodove na kojima ostvaruje profit i postiže visoku konkurentnost.

Brod će biti opremljen svim potrebnim rješenjima i opremom kako bi putnici mogli u potpunosti obilaziti ledenjake iznad i ispod razine mora, uživajući u promatranju tog jedinstvenog biološkog i životinjskog svijeta i bit će na raspolaganju prvim putnicima za arktičku sezonu 2020. godine.

Među ostalim imat će dva helikoptera, a svojim će putnicima ponuditi visoki hotelski standard kao i razne kategorije kabina, od prostranih apartmana do dvokrevetnih i četverokrevetnih kabina, gdje će im se s višestruko osiguranim sustavima koji ih opslužuju omogućiti siguran i ugodan boravak.

Iako je poznat kao najhladnije mjesto na Zemlji i oko 98% njegove površine je prekriveno snijegom i ledom, Antarktik je posljednja istinska divljina svijeta i sve popularnija turistička destinacija. Antarktički poluotok je najsjevernija regija velikog bijelog kontinenta i ima gustu koncentraciju fascinantnih i jedinstvenih stvorenja, uključujući foke, kitove i više od 7 vrsta pingvina.

Povratak

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »