Priopćenja

Brodosplit gradi inovativnu platformu za prikupljanje podataka o moru

Inovativna jedinica za prikupljanje podataka prikupljat će informacije koje će se koristiti za bolje razumijevanje svega, od turbulencije vjetra do zračnog i morskog života na mjestu projekta.

Objavljeno: 03.10.2022.

Inovativna plutača za prikupljanje podataka o moru bit će postavljena na jednoj od vjetrovitih 'makro-zona' u Sredozemnom moru ispred Francuske, nakon dodjele konačnih dozvola francuskoj razvojnoj tvrtki Ocergy.

Pilot jedinica, dio Ocergyjevog projekta 'Blue Oracle' (plutače s Lidarom i podvodnom opremom za procjenu oceanskih resursa i karakterizaciju života u okolišu), dobila je odobrenje od francuskog pomorskog prefekta za pomorsko planiranje da se rasporedi gdje će se izgraditi nekoliko prvih plutajućih vjetroelektrana u zemlji u regiji Occitanie.

- Ova će plutača omogućiti istovremeno provođenje niza mjernih kampanja, optimiziranje logistike, troškova kao i rasporeda razvoja projekta, rekao je Dominique Roddier, izvršni direktor Ocergyja. Ovim će se projektom potvrditi alat koji je dio logike plave ekonomije: olakšavanje dijeljenja pomorskog prostora među različitim dionicima kroz održivo upravljanje prirodnim resursima, dodao je Roddier.

Roddier navodi da bi stabilnost OCG-DATA plutače omogućila ugrađenom Lidar-u da karakterizira turbulenciju vjetra, koja se netočno mjeri s postojećim rješenjima, što će imati veliki utjecaj na smanjenje rizika i točnost poslovnog plana plutajuće vjetroelektrane.

Plutača će također definirati nove standarde za karakterizaciju zračne i podvodne bioraznolikosti: od nultog stanja do praćenja utjecaja na okoliš tijekom cijelog životnog vijeka projekta.

Napominje da će jedinica otvoriti put za "pokretanje sinergije s ribarima koji provode eksperimentalne ribolovne kampanje s ciljem provedbe budućih održivih ribolovnih rješenja i operacija na lokaciji i njezinoj okolici, čime se poboljšava ukupna prihvatljivost takvih projekata na moru.

Ocergy, koji je pokrenut prošle godine s predstavljanjem inovativnog poluuronjivog dizajna plutajućeg vjetra, vodi projekt za strateške partnere uključujući developera Skyborn Renewables.

Christian Cermelli, predsjednik Ocergie SAS, Ocergy podružnice koja upravlja Blue Oracleom, rekao je: "OCG-Data plutača će uskoro prikupljati metoceanske i bioraznolikosti visoke rezolucije kako započnemo drugu fazu projekta."

Odabrana je većina glavnih dobavljača projekta Blue Oracle, uključujući Brodosplit za izradu plutača, Euroports za montažu plutača i obalnu bazu u Port-la-Nouvelleu te Vryhof za sidro i privezište. Jedinica će biti opremljena Vaisala windcube lidarom.

Među ostalim tvrtkama uključenim u projekt su: Tachysséma Développement, koja isporučuje sustav za upravljanje napajanjem, Scada i instrumente na brodu; Sveučilište u Perpignanu CREM – UPVD, koje nadzire studije morske bioraznolikosti, i Sense of life, koje će se baviti praćenjem i analizama morskih ptica.

Povratak

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »