Vijesti

View Article

BROD-BETONARA ‘PLOVPUT SPLIT’ ISPUNIO OČEKIVANJA

Od pokusnih vožnji i preuzimanja s posadom, stavljanja u rad te ugovornih obveza Graditelja u nadzoru garantnih radova, brod u 18 mjeseci neprekidne plovidbe i intenzivnog rada nije imao zastoja zbog bilo kojega tehničkoga problema te je pokazao izuzetne maritimne sposobnosti i punu funkcionalnost brodskih sustava. U cijelosti su ispoštovane sve odredbe Ugovora, a posebno kod dva ključna parametra, nosivosti 305 tona pri brzini većoj od ugovorenih 11 čvorova.

U samo 15 mjeseci izgrađeno je 20-ak potpuno novih signalizacijskih objekata i obavljen niz najsloženijih hidrograđevinskih poslova na moru.

Glavna specifičnost broda je što ima vlastito postrojenje za proizvodnju betona i pramčanu rampu putem koje neovisno o ukrcaju vode i građevinskog materijala, ulazi i jedan građevinski stroj (kamion, bager ili autodizalica). Njegova namjena uz izgradnju novih objekata sigurnosti plovidbe je i održavanje postojećih u području signalizacije, kao i obavljanje najsloženijih hidrograđevinskih poslova na moru, te opskrbu svjetionika pitkom vodom.

Brod je jednotrupni, elektrolučno zavaren, s dva pogonska diesel motora snage po 445 kW, dva brodska vijka s fiksnim krilima, dva kormila u struji brodskog vijka te dva bočna porivnika (eng. bow thruster), pramčani i krmeni koji omogućavaju sigurnu plovidbu uz obalu. U 14 kabina može se smjestiti 8 članova posade i 6 ronioca, uz autonomiju plovidbe od 800 Nm. Električnu energiju osiguravaju tri diesel agregata snage po 190 KW. Uz standardnu opremu opremljen je i brodskom dizalicom nosivosti 20 t te brodskom betonarom kapaciteta 15 m3/sat te opremom za transport betona, odnosno pumpom za beton i raspodjelnom rukom za dopremanje betona na udaljenost od 35 metara.

Svakodnevna komunikacija dviju Uprava uz nadzor stručnih tijela i transparentna gradnja, prezentirana u svim i medijima po svim ugovornim fazama rezultirala je vrhunskim proizvodom na zadovoljstvo kompletne javnosti.

Plovput je izgradnjom novog broda značajno povećao svoje tehničke kapacitete koji mu omogućavaju povećani broj novoizgrađenih objekata pomorske signalizacije u cilju podizanja razine sigurnosti plovidbe na moru, a Brodosplit je prema projektno-tehničkoj dokumentaciji od strane Brodarskog instituta d.o.o. i odobrenoj od Hrvatskog Registra Brodova, brod izgradio u ugovorenom roku, u okviru ugovorne cijene od 43.489.000 kuna (bez PDV-a), s dodatnim radovima od svega 135.000 kuna.

Splitski 'škver' je izgradio brod po mjeri njegovih potreba i na ponos cijelom Splitu i Hrvatskoj, ne samo zbog povećanja sigurnosti plovidbe, nego i kao referenca za buduće projekte.

Sva prava pridržana © Brodosplit - 2008
Admin | Izrada: NETMedia