Portfolio

Obnovljivi izvori energije

Tvrtka KAMEN-DENT d.o.o, osnovana u Mostaru, u Bosni i Hercegovini za razvoj projekata vjetroelektrana, nositelj prava na koncesiju za iskorištavanje energije vjetra (do 405 MW) na području Tomislavgrada i Kupresa u Livanjskoj županiji , Bosna i Hercegovina.

Tvrtka BRODOSPLIT-HOLDING d.o.o. je joint venture (zajedničko ulaganje) između privatnika i tvrtke BRODOSPLIT-HOLDING d.o.o. Tvrtka BRODOSPLIT-HOLDING d.o.o.  je registrirana u Splitu, u Hrvatskoj, a članica je BRODOSPLIT grupe (www.brodosplit.hr), najvećeg hrvatskog brodogradilišta. BRODOSPLIT je u procesu restrukturiranja (koje prati Europska komisija i Vlada Republike Hrvatske), te je u ožujku 2013. godine privatizirana od strane privatne kompanije- DIV d.o.o. (www.div.eu). Tijekom restrukturiranja planira se ulagati u projekte vjetroelektrana te proširiti proizvodnju vjetrenjača, gdje BRODOSPLIT već ima poveznice.

Kampanja za mjerenje vjetra obavlja se tijekom nekoliko godina a procjenu energetske proizvodnje provodi vodeći konzultant DNV-GL (GL Garrad Hassan). Tvrtka je trenutno u razvoju tri projekta vjetroelektrana, svaki s planiranom instaliranom snagom od 51,2 MW. Očekivani cjelokupni iznos investicije iznosi oko 200 milijuna eura.

Najnapredniji projekt je Vjetroelektrana Kupres, smještena u prvoj skupini vjetroelektrana s mogućnošću spajanja na mrežu. Procijenjena neto godišnja proizvodnja iznosi 135,8 GWh. Očekivana zajamčena cijena za povlaštene proizvođače iznosi 72 EUR / MWh. Projekt je riješio sva zemljišna pitanja te je pripremljena i podnesena sva dokumentacija za dozvole. Razvojne aktivnosti i plan financiranja planiraju biti dovršeni do kraja 2016. godine, s početkom gradnje 2017. godine i početkom rada u 2018. godini.


 

 

Povratak

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »