Ljudski potencijali

PROGRAM OSPOSOBLJAVANJA DEFICITARNIH ZANIMANJA

Ažurirano: 29.6.2009

PROGRAM OSPOSOBLJAVANJA DEFICITARNIH ZANIMANJA

Hrvatski zavod za zapošljavanje, kao nositelj aktivnosti Programa osposobljavanja deficitarnih zanimanja za nepoznatog naručitelja, od 2006. godine financira programe za zanimanja: brodocjevar, brodomonter, zavarivač i dizaličar.

Obrazovna institucija, kao davatelj intelektualne usluge, za navedena zanimanja putem svog operativnog programa realizira teorijsku nastavu za polaznike, dok se praktična nastava odvija u brodogradilištu Brodosplit.

Trajanje programa za zanimanje dizaličar odvija se u vremenskom razdoblju od dva mjeseca, a za zanimanja brodocjevar, brodomonter i zavarivač dva i po mjeseca.

Polaznici tijekom programa osposobljavanja primaju:

 • stimulativnu novčanu naknadu u iznosu od 1.000 kuna,
 • besplatne troškove prijevoza,
 • besplatne pedagoške programe osposobljavanja koje pohađaju.

Uspješnom suradnjom s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje je od 2006. do danas osposobljeno 72 zavarivača, 41 brodocjevara, 28 brodomontera i 13 dizaličara.

Kvalitetan kadar je temelj svakog napretka, pa se u brodogradilištu posebno skrbi o kandidatima koji će u budućnosti ostvarivati sve vrijednije i zahtjevnije poslove. Tko skrbi o budućnosti, prekvalificirat će se za zanimanje u brodogradnji. Samo obrazovani i stručni kadrovi vode u izvjesniju budućnost, i zato postani "škveranin" !

Odaberi program osposobljavanja za zanimanje BRODOCJEVAR kako bi imao temeljno zanimanje u brodogradnji.

Tko je BRODOCJEVAR?

U sklopu Brodosplit-Brodogradilišta d.o.o., kao dio Pogona opremanja broda djeluje Cjevarska radionica u kojoj se vrši izrada i montaža čeličnih cijevi, od prokroma, bakra i bakrenih slitina kao što su Yorcalbro i Cunifer-a.

BRODOCJEVAR obavlja sljedeće poslove:

 • složeni ili najsloženiji poslovi na montaži cjelokupne cjevarske opreme na brodu (sve vrste maketiranih cjevovoda-sheme, nemaketiranih cjevovoda, nosači cijevi, cjevna armatura, montaža sondi i odušnika, sanitarnih sistema,
 • složeni ili najsloženiji poslovi na izradi i predmontaži cijevi u radionici,
 • poslovi na savijanju, rezanju, tlačenju, doradi i sortiranju cijevi,
 • odgovornost za izvršenje rokova i kvalitetu izvršenih radova,
 • remont i revizija na objektu,
 • dužnost dežurnog na novogradnjama.

Proizvodnja detalja cijevi odvija se na nekoliko lokacija i to:

 • Izrada čeličnih cijevi odvija se u radionici ukupne površine 3000 m2.
 • Izrada cijevi od prokroma i kunifera odvija se u posebno za to opremljenoj hali površine 1500 m2 sa svim neophodnim alatima i pomagalima za obradu nehrđajučih materijala.
 • Nakon što se izrade detalji cijevi, u Hali modula se vrši njihova montaža na module koji se kao zasebne cijeline montiraju na brod.

Cjevarska radionica, koja posluje u sklopu Pogona opremanja broda, jedna je od najvećih radionica splitskog brodogradilišta.

Odaberi program osposobljavanja za zanimanje BRODOMONTER kako bi imao temeljno zanimanje u brodogradnji.

Tko je BRODOMONTER?

U sklopu Brodosplit-Brodogradilišta d.o.o., kao dio Pogona gradnje i porinuća broda djeluje Brodomonterska radionica. Sa postavljanjem kobilice započinje proces gradnje broda na navozu. Svu kompleksnost tih poslova najbolje poznaje Pogon gradnje i porinuća broda.

BRODOMONTER obavlja sljedeće poslove:

 • složeni ili najsloženiji poslovi montaže elemenata sklopova i posklopova prema radnoj dokumentaciji,
 • odabir i pozicioniranje elemenata na radnoj platformi,
 • montažu i međusobno privarivanje elemenata sklopova,
 • slaganje gotovih proizvoda u palete (sortiranje po sekciji),
 • odgovornost za opće stanje i čistoću radne platforme u dijelu montaže,
 • vođenje poslova izrade i predmontaže sekcija, organiziranje i koordiniranje rada radne skupine,
 • izrađivanje i montažu složenih elemenata, sklopova i sekcija,
 • predmontažu sekcija i njihovo centriranje,
 • montažu sekcija strukture trupa i njihovo centriranje,
 • međusobno spajanje sekcija uz obrezivanje rubova plinskim rezanjem i elektrolučnim privarivanjem,
 • kontrolu izvršenih radova, uz sudjelovanje u ispitivanju i predaji izvršenih radova,
 • odgovornost za točnost i kvalitetu montiranih elemenata.

Odaberi program osposobljavanja za zanimanje ZAVARIVAČ, kako bi imao temeljno zanimanje u brodogradnji.

Tko je ZAVARIVAČ?

U sklopu Brodosplit-Brodogradilišta d.o.o., kao dio Pogona gradnje i porinuća broda djeluje Zavarivačka radionica. Budući da je brod jednim dijelom ručni proizvod, upravo djelatnici ove radionice ponajviše pridonose procesu izgradnje.

ZAVARIVAČ obavlja sljedeće poslove:

 • zavarivanje REL (ručno-elektrolučno zavarivanje), MAG (poluautomatsko zavarivanje žicom u zaštiti plina CO2), EPP (automatsko elektrolučno zavarivanje pod zaštitom praška) u svim pozicijama najviše zahtjevane kvalitete,
 • zavarivanje svih vrsta spojeva na svim tehnološkim linijama u radionicama Predmontaže,
 • zavarivanje svih vrsta poslova na montaži strukture brodskog trupa,
 • određivanje parametara zavarivanja i priprema za zavarivanje,
 • vizualnu kontrolu zavara i popravke, te odgovornost za kvalitetu,
 • žljebanje korjena vara taljenjem ugljene elektrode u struji zraka (ARC-AIR postupak).

Radni se proces u radionici trajno unapređuje novim tehnikama zavarivanja. Sukladno tome teži se uvođenju većeg broja CO2 zavarivača što znatno skraćuje proces zavarivanja i podiže kvaliteta zavarenog spoja. Ovim se procesom u temeljni materijal unosi manje topline, a sam je zavareni spoj čist tj. bez šljake. Svi zavarivači posjeduju atest Hrvatskog registra brodova.

Odaberi program osposobljavanja za zanimanje DIZALIČAR kako bi imao temeljno zanimanje u brodogradnji.

Tko je DIZALIČAR?

U sklopu Brodosplit-Brodogradilišta d.o.o., kao dio Pogona usluga djeluje Radionica transporta, u čijem sastavu se nalaze dizalice kraj navoza, u radionicama, na opremnoj obali ili dizalice na kotačima.

DIZALIČAR obavlja sljedeće poslove:

 • upravljanje većim mosnim, magnetnim i velikim portalnim dizalicama kod transportiranja tereta (dizanje, prenošenje, pridržavanje kod montaže elemenata, sekcija, opreme i drugog materijala),
 • upravljanje i rad u paru s drugom dizalicom kod tehnološke asistencije montaže,
 • upravljanje malim mosnim dizalicama kod transportiranja tereta (dizanje, prenošenje, asistiranje u tehnološkom procesu),
 • vizualna kontrola dizalice, ispravnog vezivanja tereta, nosivosti dizalice i težine tereta,
 • odgovornost za ispravnost dizalice, pravilno rukovanje i prenos tereta, parkiranje dizalice po završetku rada,
 • povremeno transport raznih vrsta materijala i opreme (utovar, istovar, vezivanje i slaganje tereta, kontrola transportne opreme: užad, uške, škopci, i sl, ručna manipulacija manjih težina, sortiranje i međuskladištenje materijala, signalizacije dizaličara i sl.),
 • odgovornost za ispravnost manipulacije i sigurnost tereta.

ATRAKTIVNO JE ONO ZANIMANJE KOJE OSIGURAVA SIGURNU EGZISTENCIJU NA SIGURNOM POSLU S MOGUĆNOŠĆU PROFESIONALNOG RAZVOJA I MOTIVIRAJUĆU PLAĆU !

Program osposobljavanja deficitarnih zanimanja

Na Zavodu za zapošljavanje 154 manje nezaposlenih-
Promocija novih škverana

Završetkom programa osposobljavanja za deficitarna zanimanja u brodogradnji, 40 nezaposlenih osoba primilo je Uvjerenje o osposobljenosti za zanimanja zavarivača, brodocjevara, brodomontera i dizaličara. Promocija je obavljena u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, 3. prosinca 2007. godine, da bi već 4. prosinca 2007. godine većina bila uposlena u Brodosplitu.

Navedena hvalevrijedna akcija samo je nastavak kontinuirane i učinkovite suradnje na programima osposobljavanja i zapošljavanja matičnih deficitarnih zanimanja između Brodosplita i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, gdje je od 2006. godine do danas osposobljeno 72 zavarivača, 41 brodocjevara, 28 brodomontera i 13 dizaličara.

Nastava i praksa, u vremenskom razdoblju od 2,5 mjeseca, odvijala se u Centru za obrazovanje Brodosplita, a kao obrazovna institucija, nastavni kadar je osiguralo Pučko otvoreno učilište. Nastavni program za zanimanja zavarivač, brodocjevar, brodomonter i dizaličar s uspjehom je položilo svih 154 polaznika koji su ujedno i primljeni u radni odnos.

Polaznicima ovog programa tijekom školovanja bili su osigurani besplatni troškovi programa osposobljavanja, uključujući i troškove škole, putnih karata, a tijekom školovanja primali su stimulativnu novčanu naknadu u iznosu od 1000 kn.

Ukupan iznos za ovaj program, za koji je dosad izdvojeno 1.694,000 kn osigurao je Hrvatski zavod za zapošljavanje dok je Brodosplit osiguravao proizvodne kapacitete i praksu u pogonu. Prosječna cijena programa osposobljavanja po svakom kandidatu iznosio 11.000 kn.

Uspješna suradnja s Hrvatskim zavodom za zapošljavnje se nastavlja kroz programe osposobljavanja za nezaposlene kandidate za zanimanja zavarivač, brodocjevar, brodomonter I dizaličar.

Program osposobljavanja deficitarnih zanimanja

Hrvatski zavod za zapošljavanje i brodogradilište Brodosplit pokrenuli su Program osposobljavanja i zapošljavanja deficitarnih zanimanja te je od mjeseca lipnja 2006.godine osposobljeno 29 brodozavarivača i 18 brodocjevara.

Nastava i praksa odvijala se u prostorijama Brodosplita, a nastavni kadar je osiguralo Pučko otvoreno učilište. Nastavni program u trajanju od 350 sati za zanimanja brodozavarivač, brodocjevar i brodomonter s odličnim je položilo svih 25 polaznika koji su ujedno i 23.08.2006. godine primljeni u radni odnos.

Polaznicima ovog Programa tijekom školovanja bila su osigurana sva sredstva, uključujući i troškove škole, putnih karata, a tijekom školovanja primali su novčanu naknadu u visini od oko 1000 kn.

Ukupan iznos za ovaj program, za koji je dosad izdvojeno 550.000 kn osigurao je Hrvatski zavod za zapošljavanje dok je Brodosplit osiguravao proizvodne kapacitete i praksu u pogonu. Prosječan trošak po svakom kandidatu iznosio je 14000 kn.

Program se nastavlja, te je u planu osposobljavanje novih kandidata na radna mjesta brodocjevar i brodomonter.

Sva prava pridržana © Brodosplit - 2008
Admin | Izrada: NETMedia