DIV Grupa - Vijesti

DIV otvorio tržište Sjeverne Amerike

29/03/17 - U  Stuttgartu u Njemačkoj se od 26. do 28. ožujka održao 7. Sajam vijčane robe FASTENER FAIR-STUTTGART, najveći sajam vijčane robe i pričvrsnog materijala u Europi. Na sajmu je sudjelovalo 46 zemalja i izlagalo ukupno 894 tvrtki, a svoje je proizvode predstavila i tvrtka u grupaciji DIV d.o.o. tvornica vijaka.

Sajam predstavlja nova dostignuća iz svih područja spojnih elemenata i tehnike pričvršćivanja. Izložba obuhvaća industrijsku vijčanu robu i pričvršćivače, građevinske pričvršćivače, sustave za instaliranje i montažu, tehnologiju proizvodnje vijčane robe, skladištenja, distribucije i  tvorničke opreme, kao i informacije, komunikaciju i usluge. Na Fastener Fair Stuttgart, distributeri, dobavljači, trgovci na veliko, proizvođači, kupci i inženjeri iz cijelog svijeta dolaze kako bi otkrili i razgovarali o budućim trendovima u industriji.

Sudjelovanje DIV-a na sajmu ima dugogodišnju tradiciju i prepoznatljivost, gdje je tvrtka na vlastitom izložbenom prostoru predstavila program standardnih vijčanih elemenata i pričvrsnog pribora. DIV grupacija je jedna od vodećih proizvođača spojnih elemenata u Europi i zapošljava preko 4000 radnika u grupi. Svojim se proizvodima već etablirala kao lider na europskom i svjetskom tržištu i primjer je dugoročnog konstantnog pozitivnog rasta na području zapošljavanja, ostvarenih prihoda i porasta dobiti. Rezultati su to strateških odluka menadžmenta koji je povećanjem narudžbi i potreba za vijčanom robom u Europi odlučio investirati u proširenje kapaciteta i izgradnju nove tvornice vijaka u Kninu, čija je kompletna proizvodnja namijenjena izvozu, a njenom realizacijom se otvorilo 400 novih radnih mjesta.

Također ukidanjem 'antidampinga' 2016. godine, za suzbijanje nelojalne konkurencije na uvoz vijčane robe iz Kine, izvoz standardnih vijčanih elemenata i pričvrsnog pribora je uspješno preusmjeren na nova tržišta, posebice tržište Sjeverne Amerike gdje se dogovara izvoz u početnoj fazi u vrijednosti od 10 milijuna dolara.

''Ustrajnost na proizvodima vrhunske kvalitete i konkurentne cijene, proizvodi koji odgovaraju potrebama i željama potrošača, ključni su elementi uspjeha tvrtke'', naglasila je direktorica izvoza DIV grupacije Julija Jukić, dodajući kako se povećanjem kapaciteta vrijednost izvoza u ukupnoj proizvodnji DIV d.o.o. tvornice vijaka povećala s 20 milijuna eura na preko 130 milijuna eura.

Sinergijom DIV-a i znanstvenika osnovan Centar kompetencije za naprednu mobilnost

15/10/16 - Na poticaj DIV-a osnovan je CEKOM - Centar kompetencije za naprednu mobilnost koja okuplja nekoliko hrvatskih fakulteta i kompanija radi međusobne razmjene znanja, a sporazum o suradnji potpisan je u Brodosplitu.

Riječ je o Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, Pomorskog fakulteta u Splitu i Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu. Osim znanstvene zajednice, u CEKOM- djeluju četiri snažne tvrtke s dugogodišnjim iskustvom u istraživanju i razvoju: DIV, KONČAR EU, ADRIA WINCH I KLIMA OPREMA.

Fakulteti i tvrtke zastupljeni u udruženju CEKOM surađivat će na međusobnoj razmjeni znanja kako bi pridonijele što većoj konkurentnosti Hrvatske na europskom tržištu", ističe direktorica Sektora za razvoj DIV-a Mija Šipek. Udruženje CEKOM javljat će se na natječaje Ministarstva gospodarstva koji se odnose na razvojne projekte za koje će se moći dobiti novac iz fondova Europske unije.

Uspostava Centra kompetencije za naprednu mobilnost sljedeći je razvojni korak u kojem DIV sa svojim partnerima planira razviti tehnološku platformu koja će se baviti izazovima u domeni Prometa i mobilnosti primjenjujući najnovije tehnološke revolucije u razvoju novih proizvoda. Tako će se povećat konkurentnost sektora, uz jačanje doprinosa razvoju Hrvatske kroz klasterski pristup uspostavi razvojno-istraživačke platforme i provedbe razvojnih aktivnosti. Projekt uključuje kritičnu masu gospodarstvenika i znanstvenika koji mogu doprinijeti značajnim znanstvenim i tehnološkim pomacima u ciljanom tematskom području CEKOM-a. 

CEKOM za naprednu mobilnost istražit će nove tehnološke niše hrvatskog prometnog sektora u kojima naše gospodarstvo može konkurirati u globalnom lancu vrijednosti. Kako bi to bilo ostvarivo, nužno je povezati sve relevantne istraživačke kapacitete u državi s realnim sektorom, odnosno proizvođačkim i inženjerskim resursima koji imaju ostvarene tržišne uspjehe. 

Očekujemo kako će uspostava CEKOM-a u dugom roku dovesti do tranzicije cjelokupnog hrvatskog prometnog sektora iz tradicionalnih i tehnološki zastarjelih oblika proizvodnje ka naprednim tehnologijama proizvodnje i uvođenje inovativnih proizvoda koji mogu konkurirati u do sada neistraženim tržišnim nišama na globalnoj razini – ističe Mija Šipek – direktorica sektora razvoja i istraživanja DIV-a. 

Dodatno, CEKOM za naprednu mobilnost je specijaliziran u istraživanju i razvoju sustava, tehnologija i različitih komponenti i materijala koji će imati direktan utjecaj na smanjenje troškova proizvodnje, ušteda energije i smanjenje emisije štetnih plinova u području prometa.

Tomislav Debeljak dobitnik regionalnog priznanja ''Šampion biznisa'

9/07/16 - U Izboru najmenadžera i najkompanija koji organizira Europsko udrużenje menadžera, odnosno Direkcija za izbor najmenadžera BiH, jugoistočne i srednje Europe i časopis Euromanager, nakon prošlogodišnjeg priznanja, Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave DIV Grupe i vlasnik Brodosplita, ponovni je dobitnik vrijedne nagrade ''Šampion biznisa'' - najmenadžeri i najkompanije i za 2016. godinu.

Direkcija Agencije za izbor najmenadžera BiH, jugoistočne i srednje Europe organizirala je 7. srpnja 2016. u Sarajevu 34. Izbor najuspješnijih menadžera i kompanija jugoistočne i srednje Europe. čiji je cilj afirmirati uspješne, sposobne i dobre ljude u gospodarstvu i svim drugim djelatnostima koji dobro rade.

Nagrada se dodjeljuje za konkretne rezultate, koje je menadžer postigao u praksi i konkretne korporativne rezultate, koje su ostvarili na domaćem i regionalnom tržištu. Izbor se vrši prema globalno prihvaćenim pravilima koja vrednuju ostvarenja najuspješnijih tvrtki i menadžera te prepoznaje one koji ostvaruju znatno više od ostalih.

- Članice DIV grupacije su primjer dugoročnog konstantnog pozitivnog rasta na području zapošljavanja, ostvarenih prihoda i porasta dobiti. Rezultati su to strateških odluka menadžmenta koji je od početne proizvodnje vijčane robe kompaniju usmjerio i na ostala povezana područja. DIV grupa je uspješno privatizirala nekoliko tvrtki iz regije sa značajnim investicijama u infrastrukturu i s povećanjem broj zaposlenih u tim tvrtkama, istaknuo je Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave DIV Grupe.

Ovaj izbor jedan je od najrelevantnijih u ovom dijelu Europe, a vrednuje se ravnopravno sa sedam najrespektabilnijih poslovnih nagrada u svijetu, koje se dodjeljuju u New Yorku, Parizu, Londonu, Rimu, Zurichu, Madridu i Bruxellesu.

Tomislav Debeljak dobitnik regionalnog priznanja ''Šampion biznisa'

6/07/15 - Tomislav Debeljak, vlasnik Brodosplita i predsjednik Uprave DIV Grupe iz Samobora dobitnik je priznanja ''Šampion biznisa'' - najmenadžeri i najkompanije za 2015. u Izboru najmenadžera i najkompanija koji organizira Europsko udrużenje menadžera, odnosno Direkcija za izbor najmenadžera BiH, jugoistočne i srednje Europe i časopis Euromanager.

Direkcija Agencije za izbor najmenadžera BiH, jugoistočne i srednje Europe organizirala je 3. srpnja 2015. u Sarajevu tradicionalni izbor najuspješnijih menadžera i kompanija jugoistočne i srednje Europe za 2015. čiji je cilj afirmirati uspješne, sposobne i dobre ljude u gospodarstvu i svim drugim djelatnostima koji dobro rade.

Za ove prestižne nagrade bilo je nominirano oko 900 uspješnih menadžera i osoba koje imaju značajan utjecaj na stvaranje poslovnog okruženja iz 15 zemalja jugoistočne i srednje Europe. Nagrada se dodjeljuje za konkretne rezultate, koje je menadžer postigao u praksi i konkretne korporativne rezultate, koje su ostvarili na domaćem i regionalnom tržištu. Izbor se vrši prema globalno prihvaćenim pravilima koja vrednuju ostvarenja najuspješnijih tvrtki i menadžera te prepoznaje one koji ostvaruju znatno više od ostalih.

Na prigodnoj ceremoniji u Gradskoj vijećnici u Sarajevu, kojoj je prisustvovalo oko 300 menadžera iz 14 zemalja Europe te brojni uzvanici iz privrednog, kulturnog i javnog života BiH i regije, dodijeljeno je tridesetak nagrada najuspješnijim menadžerima i kompanijama iz različitih gospodarskih grana, i nagrade najuspješnijim pojedincima koji ne rade direktno u gospodarstvu, ali svojim aktivnostima potiču povoljniji ambijent za gospodarstvo i ekonomiju.

Ovaj prestižni izbor jedan je od najrelevantnijih u ovom dijelu Europe, a vrednuje se ravnopravno sa sedam najrespektabilnijih poslovnih nagrada u svijetu, koje se dodjeljuju u New Yorku, Parizu, Londonu, Rimu, Zurichu, Madridu i Bruxellesu. Nositelji projekta vrednovanja i nagrađivanja su:  Nezavisna agencija za izbor najmenadžera BiH, jugoistočne i srednje Europe, Europsko udruženje menadžera i časopis Euromanager te poduzetnici iz regije.

- U proteklih 20 godina DIV grupa ostvarila je prosječni godišnji rast prometa preko 40% godišnje, prosječni godišnji porast broja zaposlenih od preko 25%, uključujući i zadnjih 5 recesijskih godina tijekom kojih je uloženo preko 100 milijuna € u proizvodne pogone u Hrvatskoj, BiH, Srbiji i Sloveniji, unapređenje tehnologije i proizvodne procese. Izgrađene su 4 nove tvornice na tri lokacije čime DIV grupa ima ukupni kapital i rezerve u visini 1,6 milijardi HRK. Kroz ovih nekoliko kratko opisanih pokazatelja može se raspoznati utjecaj DIV grupe razvoju hrvatskog i regionalnog gospodarstva, lokalnih zajednica, osobne sigurnosti i napretka naših zaposlenika i njihovih obitelji, istaknuo je Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave DIV Grupe.

Brodosplitova sinergija za regionalni razvitak

3/09/14 - Osim kroz područje Neuma, Bosna i Hercegovina već nekoliko desetljeća, 'izlaz' na more ima i uz brodogradnju i Brodosplit. U čemu je tajna njihove dugogodišnje povezanosti, i potreba splitskog brodogradilišta za proizvodima i uslugama tvrtki iz BiH-a, bila je tema 'Dana otvorenih vrata' što ga je pod pokroviteljstvom Ministarstva energije, rudarstva i industrije Federacije BiH, 3. rujna 2014. godine DIV Grupa organizirala u Sarajevu.

Danas gotovo bez utjecaja, a nekad razvijena metalurška industrija BiH opskrbljivala je hrvatska brodogradilišta brojnom opremom i uslugama. Puno prije ekspanzije kineskog tržišta, brodovi izgrađeni u Brodosplitu sadržali su razne metalne konstrukcije, čelične odljevke, kormila, prirubnice i sl., pa se može reći da se kroz uspjeh brodova iz splitskog brodogradilišta ogledala i kvaliteta tvrtki iz BIH. Upravo su tradicija i iskustvo 'bosanskohercegovačke' škole izrade kvalitetne metalurške opreme motivirale vodstvo DIV Grupe da pošalju poziv zainteresiranim tvrtkama i pojedincima u zajedničkom projektu revitalizacije nekad moćne metalurške industrije BiH.

Izgradnja željezničkog mosta na ulazu u Mostar 1995. godine i/ili sabirnice za HE Višegrad i HE Rama primjeri su dobrog povezivanja tvrtki u regiji. Osim u proizvodima, povezanost se desetljećima očitovala i u radnoj snazi, jer je poznato da kvalitetni brusači, zavarivači, bravari, cjevari, bojadisari, pjeskari dolaze upravo sa područja BiH.

Današnji autoritet i povjerenje koje brojni klijenti poklanjaju Brodosplitovim stručnjacima rezultat su dugogodišnjeg uspješnog rada i visoke kakvoće različitog asortimana proizvodnje. Splitski Škver gradi uz brodove i vrlo složene i zahtjevne čelične konstrukcije, na način da svaki brodograđevni i van brodograđevni posao bude poslovno i financijski održiv.

Upravo projekt izgradnje tri vjetroparka iznad Kupresa i Tomislavgrada, koji se razvija sa partnerima u BiH, model su povezivanja i ostvarivanja zajedničkih poslovnih interesa. Trenutno je energija dobivena iz vjetra najisplativija kad je riječ o korištenju obnovljivih izvora i kratkoročno ima najveći potencijal. Klimatske promjene s jedne i rast novoga tržišta obnovljivih izvora s druge strane potiču globalne projekte iskorištavanja energije sunca, vjetra, vode…

- U doba sve skupljih energenata i sve većeg onečišćenja okoliša, energetska učinkovitost se nameće kao nužnost u svim sektorima ljudskog djelovanja. Potreba za obnovljivim izvorima energije raste svakim danom, a uz DIV Grupu i Brodosplit investicija je dodatno isplativa, istaknuo je Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave Brodosplita.

Donacija DIV-a za crkvu u Kninu

1/08/14 - U povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana branitelja, DIV Grupa (DIV) je donirala križ za zvonik crkve ''GOSPE VELIKOG HRVATSKOG ZAVJETA'' u Kninu koja predstavlja simbol obrane Knina i Hrvatske.

Građevina je visoka gotovo 30 metara i duga oko 80 metara. Imati će 1100 sijedećih mjesta, zvonik je visok 38 metara, a na njega će se postaviti križ visine od 6 metara. Križ je dvosmjeran, od specijalnog dugovječnog nehrđajućeg čelika.

Nakon velike i male 'škverske teće', impozantne 'Ruže vjetrova' na zapadnoj obali ili 'Plavog stabla' kraj ateljea Vaska Lipovca, niski 'Brodosplitovih' umjetničkih proizvoda se pridružio i križ nove crkve u Kninu. Na osnovu nacrta projektanta Jerka Rošina, križ su u kratkom roku izradili radnici Brodosplitove cjevarske radionice.

Zahvaljujući donaciji DIV-a u radu i materijalu, nova će crkva, kada bude dovršena biti jedna od najvećih crkava u Hrvatskoj. U njoj je ugrađen kamen temeljac koji je blagoslovio blaženi Ivan Pavao II i ovo je jedina crkva na svijetu s blagoslovom pape sveca.

DIV Grupa otvorila novu tvornicu vijčane opreme

16/09/13 - „Povećanjem narudžbi i potreba za vijčanom robom u Europi, DIV Grupa je odlučila investirati u proširenje kapaciteta i izgradnju nove tvornice u Kninu, jer trenutni kapaciteti ne zadovoljavaju potrebe. Naime, u DIV d.o.o. tvornici vijaka udio direktnog izvoza u ukupnom prometu prošle godine je iznosio 65 posto, a promatrajući samo proizvodnju udio direktnog izvoza u toj godini je bio preko 85 posto. Kompletna proizvodnja iz nove tvornice namijenjena je za izvoz, što znači da ćemo značajno povećati izvoznu komponentu“, ustvrdio je Tomislav Debeljak, vlasnik DIV Grupe na otvaranju nove tvornice u Kninu, dodajući kako će se vrijednost izvoza u ukupnoj proizvodnji DIV d.o.o. tvornice vijaka postupno povećati sa 20 milijuna eura na preko 130 milijuna eura. Investicija je realizirana u najvećem dijelu vlastitim sredstvima iz zadržane dobiti (25 milijuna €), te kreditom Hrvatske banke za obnovu i razvoj (preko Hrvatske poštanske banke) u iznosu od 10 milijuna eura. Najveći kupci DIV-ovih proizvoda u Hvatskoj su: SDF (Same Deutz Fahr), Hrvatske Željeznice, Dalekovod-Proizvodnja, Đuro Đaković-Specijalna vozila, a u inozemstvu: Reyer, HP Import, Vipa, FM, BMG World, NSS, Bossard...

Gradnja nove tvornice je započela 2010. godine, s posebnom pažnjom na optimalizaciji procesa i iskorištenja energije radi postizanja pune konkurentnosti. Ukupna investicija u ovoj fazi iznosi 35 milijuna eura, a njenom realizacijom se otvara 400 novih radnih mjesta. Pri tom ocjenjujemo da bi još oko 350 ljudi bilo indirektno zaposleno u ostalim logističkim i servisnim djelatnostima izvan samog DIV-a. Osim velikih proizvodnih kapaciteta tvornica sadržava i dvije nove poslovne zgrade DIV Grupe, visoko regalno skladište, te potpuno novi energetski sustav sa 14 MW trafo-stanicom i rasklopištem.

Na otvaranju tvornice pozdravne govore su održali i Ivo Milatić, pomoćnik ministra gospodarstva, Tatjana Dalić, pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava, Josipa Rimac, gradonačelnica Grada Knina, te Goran Pauk, župan Šibensko-kninske županije. Tomislav Debeljak se posebno zahvalio Josipi Rimac na podršci u realizaciji DIV-ove investicije, te je kninska gradonačelnica prerezala svečanu vrpcu čime je tvornica simbolično otvorena, dok je tvorničke strojeve pritiskom na gumb pokrenuo Božidar Debeljak, otac Tomislava Debeljaka. „Ovaj dan je povijesni dan za Knin, jer smo prije 22 godine napuštali Knin, a danas otvaramo vrijednu investiciju u kojoj je već zaposleno 350 radnika, a biti će ih i više. Drago mi je da mogu pozdraviti radnike, uzvanike i upravu DIV-a i nadam se da ćemo nastaviti ovim putem prosperiteta kojim smo krenuli“, ustvrdila je tom prilikom Josipa Rimac. Ivo Milatić je napomenuo kako je oduševljen otvaranjem velikog proizvodnog pogona u Kninu i novim radnim mjestima dok je Tatjana Dalić dodala kako je ovaj događaj od velike važnosti za Knin i Hrvatsku. Goran Pauk je istaknuo kako su mnogi prije pet godina bili skeptični kada se najavljivalo otvaranje DIV-ove tvornice u Kninu, dok su sada možda neki ostali iznenađeni što je Knin dobio tako veliku proizvodnu tvornicu i nova radna mjesta, i to dok gospodarska kriza još traje. Ured  predsjednika države Ive Josipovića je Tomislavu Debeljaku poslao pismo u kojem se navodi kako uz prethodnu ispriku zbog nemogućnosti dolaska na otvaraje tvornice, predsjednik države daju svoju podršku DIV-ovom projektu u Kninu.

„S obzirom da su investicije temeljna varijabla koja djeluje na gospodarski rast, odnosno da jedino nove investicije, osobito one u sektoru međunarodno razmjenjivih dobara mogu kreirati uvjete za promjenu modela rasta i podizanje potencijalne stope rasta hrvatskog gospodarstva, koristimo ovu prigodu kako bismo Vama i Upravi Vaše tvrtke uputili čestitke na uspješnoj realizaciji projekta gradnje nove tvornice“, navodi se, između ostalog, u pismu predsjednika koje je pročitano na ceremoniji otvaranja tvornice.  

Na površini od 22.000 kvadratnih metara odvijat će se kompletna proizvodnja standardnih vijaka od pripreme do završne obrade. Instalirane su 23 linije za proizvodnju vijčane robe, 14 linija za valjanje navoja, 3 linije za toplinsku obradu vijčanog materijala kapaciteta 3 tone po satu svaka, 2 linije za površinsku zaštitu galvanskim  cinčanjem kapaciteta oko 5 tona po satu svaka i nova poluautomatska pakirnica vijčanog materijala uz osiguranu transportnu komunikaciju željeznicom i cestom.

DIV grupacija, bez Brodosplit brodograđevne industrije, je jedna od vodećih tvornica vijaka u Europi s poslovanjem na osam lokacija u 6 država i preko 1000 zaposlenih djelatnika u grupi. Konstantnim ulaganjima u nove kapacitete i nove tehnologije, tvrtka se i dalje razvija, te planiramo njen daljnji rast. Završetkom prve faze restrukturiranja Brodosplita i sa dosezanjem punog kapaciteta nove tvornice u Kninu DIV grupa će zapošljavati ukupno preko 3.300 radnika. Centralna lokacija i sjedište je u Samoboru, što je ujedno i proizvodna lokacija specijalizirana za proizvodnju vijčanih elemenata metodom hladnog i toplog kovanja, posebice po specijalnim zahtjevima kupaca.

DIV d.o.o. tvornica vijaka vlasnik je tvrtki koje zajedno čine grupaciju DIV, a posluju pod slijedećim nazivima:

• MIN-DIV Svrljig a.d. Srbija, je proizvodno poduzeće s dugogodišnjom tradicijom proizvođača kolosiječnog pribora za željeznice, proizvođača lake željezničke mehanizacije, dijelova za tračnička  vozila, lakih otkivaka do 700 g, standardnih vijaka i matica, najveće dužine vijaka do 1.500 mm, te vijaka i matica po posebnim zahtjevima kupaca.  

• TVIK-DIV d.o.o. Valjevo, Srbija, opremljen  je sa 40-ak strojeva za hladno kovanje vijčanih proizvoda manjih dimenzija, strojnu obradu, i skladišnim prostorom za  2.000 tona gotovih proizvoda, te trgovačko komercijalno djeluje za područje Srbije, Makedonije, Kosova i Crne Gore.  

• DIV-TVIK d.o.o. Sarajevo, Bosna i Hercegovina, sa skladišnim prostorom od 1.000 paletnih mjesta u Sarajevu, te 3.600 paletnih mjesta u visoko regalnom skladištu u Konjicu, komercijalno prodajno djeluje za područje Bosne i Hercegovine.

• DIV d.o.o. Slovenija, Obrežje,  Jesenice na Dolenjskem, komercijalno prodajno djeluje za područje Slovenije.

Uz to, DIV grupa raspolaže s više predstavništva u zemljama EU, te agenata za područje Azije, Afrike i Amerike i ostala tržišta.

Kao što je poznato, DIV d.o.o. je ove godine kupio dionice Brodosplit brodograđevne industrije u kojoj se provodi opsežan program restrukturiranja, tijekom kojeg će posao zadržati preko 2000 zaposlenih. Glavni cilj petogodišnjeg programa restrukturiranja, koje se provodi u partnerstvu sa Vladom i uz nadzor Europoske komisije, jest povećati konkurentnost i produktivnost kompanije kako bi BIS, kao jedno od najkvalitetnijih svjetskih brodogradilišta, mogao poslovati na održiv način .

Sva prava pridržana © Brodosplit - 2008
Admin | Izrada: NETMedia