U posjeti

Brodostrojari Pomorske škole iz Zadra posjetili Brodosplit

29/03/17 - Trebat će vremena srediti dojmove, jer sve ono što smo prije čuli o Brodograđevnoj industriji Split nije ni blizu osjećaju koji se stekne nakon i tako kratkog boravka, prvi su utisci učenika srednje Pomorske škole iz Zadra nakon posjete splitskom brodogradilištu. 

Na preko pola milijuna četvornih metara površine, sve na jednom mjestu cijeli proizvodni proces gotovo da je nemoguće doživjeti više igdje u Europi, a kamoli u Hrvatskoj. Za buduće brodostrojare posjet Brodosplitu se pokazao idealnim mjestom da znanja stečena u školskim klupama dožive uživo, na licu mjesta. Upravo je tako, 29. ožujka 2017. godine 49 tehničara za brodostrojarstvo i dva profesora iskusilo na terenskoj nastavi u Brodosplitu. 

Tijekom višesatnog posjeta, podijeljene u dvije grupe učenike je primio Josip Jurišić, voditelj Odnosa s javnošću splitskog brodogradilišta, koji im je uvodno u muzeju Brodosplita održao kratko upoznavanje s poviješću brodogradnje u Splitu. S posebnim zanimanjem učenici su se zadržali kod modela najvećeg tankera na svijetu porinutog u more u jednom komadu, koji je jedan od tri istovjetna izgrađena za Tankersku plovidbu iz Zadra. Potom se obilazak preselio u pogone, proizvodne hale i na opremnu obalu gdje su se učenici upoznali s kompleksnošću gradnje broda, od dopremanja materijala, rezanja čelika, izrade blokova, montaže na navozu, porinuća i opremanja. 

Učenici su sa zadovoljstvom pratili ovakav tip nastave, a poseban gušt im je predstavljao ulazak u strojarnicu 'linijskog obalnog kruzera' i pogled na tri brzohodna dizelska motora ukupne snage 2200 kW.

Najveći jedrenjak na svijetu oduševio mlade ‘nautičare’

16/03/17 - Posjet Brodosplitu je savršen za učenike i škole, jer se primjeri s nastave direktno mogu prezentirati kako se primjenjuju u praksi, zaključak je profesora Pomorsko-tehničke škole iz Dubrovnika, čiji su učenici 16. ožujka 2017. godine posjetili Brodograđevnu industriju Split.

U dvije skupine podijeljeni, 50 učenika i tri profesora upoznalo se kompleksnošću procesa gradnje broda, od dopremanja materijala, rezanja čelika, izrade blokova, montaže na navozu, porinuća i opremanja. Nautičare prvog razreda srednje škole oduševila je ponajviše izgradnja najvećeg jedrenjaka na svijetu, na čijim palubama bi rado odradili kadeturu.

Sa zadovoljstvom su pratili ovakav tip nastave, a poseban gušt im je predstavljala gradnja novog putničkog broda i njegov prepoznatljivi ‘bulb’ na pramcu, upravo isti kakvog su nedavno crtali u školskim klupama.

Posjet radnika 'Renaultove' tvornice automobila

11/11/16 - Brodosplit je nezaobilazan u svijetu brodogradnje po svojem znanju, iskustvu i kvaliteti, no veličina i iskustvo Brodosplita poznati su i radnicima automobilske industrije, točnije tvornici Revoz za proizvodnju vozila Renault i Smart. Tako je grupa od 40 članova Društva strojarskih inženjera iz Novog Mesta u Sloveniji 11. studenoga 2016. godine u okviru stručnog putovanja posjetila splitsko brodogradilište. 

Gostima su u muzeju 'Brodosplitovih' maketa prezentirani neki od novijih projekata s naglaskom na aktualno sudjelovanje splitskog brodogradilišta u najvećem infrastrukturnom projektu Italije i gradnju brana za spas Venecije od poplava. A potom su se podijeljeni u dvije skupine upoznali s kapacitetima i mogućnostima tvrtke u šetnji proizvodnim pogonima. Doznali su u kojoj je fazi proces izgradnje najvećeg jedrenjaka na svijetu te kakvi su planovi Brodosplita za daljnje uspješno pozicioniranje na međunarodnom tržištu.

Kako bi postigli cilj o proizvodnji 44 vozila na sat, u Renaultovoj tvornici zapošljavaju 2200 radnika, na proizvodnji modela Twingo i Smart ForFour, ali i novoga Clija 4. Revoz dnevno proizvodi 750 vozila.

Radnici iz Slovenije izrazili su zadovoljstvo viđenim, uz snažnu podršku svojim kolegama za daljnji razvoj i širenje proizvodnog programa što će u konačnici donijeti rezultate za održivo poslovanje na otvorenom svjetskom tržištu.

Posjet sindikalnih predstavnika iz Češke

24/05/16 - Sindikalni predstavnici brojnih tvrtki iz Češke udruženih u organizaciji za sindikalno udruživanje ’ECHO’ posjetili su u utorak, 24. svibnja Brodograđevnu industriju Split. 

Sindikat ECHO je udruga koja aktivno zastupa interese svojih članova iz područja industrije, energetike i kemijske industrije. Misija udruge je aktivna promocija i zaštita ekonomskih, socijalnih, profesionalnih, obrazovnih i kulturnih interesa svojih članova. Svi članovi Sindikata ECHO mogu računati na besplatan pravni savjet, a u slučaju potrebe i na besplatno zastupanje na sudu. Svaki član Sindikata OS ECHO ima pravo na primanje naknade u slučaju gubitka posla, financijsku pomoć za nezaposlene, prilikom prekvalifikacije ili u slučaju izvanrednih socijalnih situacija. Aktivno utječe na ekonomske i socijalne politike države u korist zaposlenih. 

Voditelj odnosa s javnošću Brodosplita Josip Jurišić predstavio je okupljenima neke od novijih projekata s naglaskom na aktualno sudjelovanje splitskog brodogradilišta u najvećem infrastrukturnom projektu Italije i gradnju brana za spas Venecije od poplava. Nakon predstavljanja škvera kroz aktualne i potencijalne projekte, ’sindikalci’ su se upoznali s kapacitetima i proizvodnim mogućnostima tvrtke i u vožnji pogonima. Doznali su u kojoj je fazi proces izgradnje najvećeg jedrenjaka na svijetu te kakvi su planovi Brodosplita za daljnje uspješno pozicioniranje na međunarodnom tržištu. 

Žalosti podatak da su poziv dobili i predstavnici sindikata koja djeluju u Brodosplitu, ali nisu pronašli vremena. Gosti iz Češke izrazili su svoje zadovoljstvo viđenim, uz snažnu podršku što uspješnijoj privatizaciji Brodosplita kao i vjeru da će planovi vezani za daljnji razvoj i širenje proizvodnog programa u konačnici donijeti rezultate za održivo poslovanje na otvorenom svjetskom tržištu.

Studenti Pomorskog odjela Sveučilišta u Dubrovniku posjetili Brodosplit

30/04/16 - U organizaciji Studentskog zbora, studenti Pomorskog odjela Sveučilišta u Dubrovniku posjetili su u petak, 29. travnja 2016., Brodograđevnu industriju Split.

Studenti su razgledali proizvode pogone i upoznali proizvodni proces gradnje broda te su imali priliku vidjeli kobilicu Novogradnje 483, reprodukcije jedrenjaka „France II“ iz 1911. godine „Flying Clipper“.

Posebno je zanimljivo bilo vidjeti upravo završeni glavni dvotaktni sporohodni dizelski motor nove generacije na probnom stolu u fazi završnih ispitivanja. Motor će za nekoliko dana biti isporučen Brodogradilištu Trogir i ugrađen u Novogradnju 326, tanker za prijevoz naftnih proizvoda i kemikalija, nosivosti 49.500 TDW. Dizelski motor izrađen je po licenci MAN Diesel & Turbo, tip 6S50ME-B9.3 TII, maksimalne snage 8.680 kW pri 103 okr/min. Projektirana potrošnja goriva je 159,3 g/kWh pri snazi od 5.815 kW i 90 okr/min, što bi značilo oko 22,5 tone dizelskog goriva na dan.

U pratnji studenata bili su nastavnici doc. dr. sc. Mate Jurjević, Srđan Vujičić, dipl. ing., i Leo Čampara, dipl. ing.

Belgijski studenti posjetili Brodosplit

23/03/16 – Studenti tehničkih znanosti s prestižnog HELMo Gramme instituta iz Liegea na jugoistoku Belgije, 22. ožujka 2016. godine posjetili su Brodograđevnu industriju Split s ciljem upoznavanja procesa gradnje broda kao i najboljih praksi u području održivog pomorstva.

Nakon uvodnog dijela i upoznavanja s tvrtkom, grupa od petnaestak studenata sa svojim je koordinatorom, obišla muzej i proizvodne pogone gdje su se upoznali s tehnološkim fazama izrade broda.

Budući industrijski inženjeri osim općih kolegija kao što su konstrukcija, strojevi, elektronika, opredijelili su se za smjer održivog energetskog inženjerstva, što uključuje pogonske sustave, upravljanje otpadom, održivi razvoj i ostalo, stoga im se Brodosplit pokazao praktičnim terenskim primjerom.

Budući pomorci iz Dubrovnika posjetili Brodosplit

12/03/16 - Sve na jednom mjestu, od parka limova, radionica za rezanje i zavarivanje limova, cijeli proizvodni proces gotovo da je nemoguće doživjeti više igdje u Europi, a kamoli u Hrvatskoj. Za buduće pomorce, Brodograđevna industrija Split je idealno mjesto da znanja stečena u školskim klupama dožive uživo, na licu mjesta. Upravo su tako 43 učenika i troje profesora Pomorsko-tehničke škole iz Dubrovnika, doživjeli 11. ožujka 2016. godine na terenskoj nastavi u Brodosplitu.

Proces gradnje broda je zbog same složenosti proizvoda dugotrajan proces te ga je potrebno podijeliti u segmente jednoznačno određene vrstom, količinom i istovremenošću rada radi pravovremenosti i usklađenosti svih aktivnosti nužnih za uspješnu realizaciju. Obilaskom kroz u pogone, proizvodne hale i opremnu obalu učenici su se upoznali s kompleksnošću procesa gradnje broda, od dopremanja materijala, rezanja čelika, izrade blokova, montaže na navozu, porinuća i opremanja. Sa zadovoljstvom prate ovakav tip terenske nastave, a poseban gušt im je predstavljao ulazak u halu zatvorenog navoza gdje se gradi prvi obalno ophodni brod za potrebe HRM-a.

- Posjet Brodosplitu je savršen za učenike i škole, jer se primjeri s nastave mogu prezentirati kako se primjenjuju u praksi, istaknuo je Jerko Strgar profesor Pomorske škole iz Dubrovnika.

Iz višesatnog posjeta splitskom škveru, učenici su naučili kako nastaju brodovi, čelične brane za spas Venecije od poplava i dijelovi motora te da je brodogradnja  i dalje jedna od najvažnijih grana našeg gospodarstva.

Terenska nastava u Brodosplitu

27/01/16 - Studenti Fakulteta strojarstva i brodogradnje iz Zagreba, usmjerenja Zavarene konstrukcije u sklopu terenske nastave posjetili su 26. siječnja 2016. godine  Brodograđevnu industriju Split. Studenti su u sklopu posjete obišli muzej brodogradilišta, halu obrade, predmontaže i montaže te hale za antikorozivnu zaštitu.

Upoznali su se sa zahtjevima izrade čeličnih brana za Vrata Venecije, koje trenutno Brodosplit gradi za projekt obrane Venecije od poplava te imali priliku vidjeti brane po različitim fazama izrade.

Posjet učenika srednje tehničke škole iz Slovenije

5/06/15 - Skupina od 37 učenika i tri profesora srednje Tehničke škole iz Kranja u Sloveniji 5. lipnja 2015. godine posjetila je brodogradilište Brodosplit. Sad već tradicionalno, zadnjih desetak godina učenici ove škole ne propuštaju posjetiti splitsko brodogradilište.

Najprije prezentacijom u muzeju maketa, a potom i šetnjom kroz radionice i navoz 'specijalne', nekoliko sati je prošlo u trenu. Buduće 'tehničare' zanimali su mnogi detalji proizvodnog procesa, od dopremanja materijala, rezanja čelika, porinuća, opremanja. Sa posebnim zanimanjem su promatrali gradnju čeličnih vrata za spas Venecije od poplava, dok bi se sa luksuznom motornom jahtom 'Katinom' rado vratili kući.

Prema iskazanim dojmovima, Brodograđevna industrija Split će im ostati u lijepom sjećanju.

Studenti francuskog sveučilišta u posjetu Brodosplitu

3/06/15 - Skupina od 26 studenata s prehrambenog sveučilišta Oniris (Nantes Atlantic College of Veterinary Medicine, Food Science and Engineering) iz Nantesa u zapadnoj Francuskoj 03. lipnja 2015. posjetila je brodogradilište Brodosplit.

Iako je cilj posjete Splitsko-dalmatinskoj županiji bio upoznati se s procesom proizvodnje prehrambenih artikala u splitskim tvrtkama iz prehrambenog sektora, studenti su izrazili želju da posjete i splitsko brodogradilište, budući da je u dijelu Francuske iz kojeg dolaze vrlo uspješna i brodogradnja.

Pažnju im je u obilasku ‘škvera’ najviše zaokupila gradnja čeličnih vrata koja će biti instalirana na morskim prolazima Malamocco i Chioggia, dva od triju prolaza što kroz Venecijansku lagunu vodi prema Veneciji sa ciljem zaustavljanja utjecaja plime na grad Veneciju.

Brodosplit će isporučiti 41 čeličnu branu, dimenzija 29 puta 24 metra, debljine 6 metara i težine 300 tona. Isporučivat će se po tri brane odjednom svakih 90 dana nakon izrade ovisno o zahtijevanoj dinamici i to morskim putem do samog ušća gdje će se ugraditi, a paralelno ih se radi više. Brane su konstruirane kao specijalni rezervoari napunjeni zrakom, odnosno vodom.

Za taj svjetski značajan projekt, nakon provedenog međunarodnog natječaja, odlukom konzorcija "Venezia Nuova“ Brodosplit je izabran za službenog graditelja  čeličnih vrata, a tim je povodom Uprava Brodosplita odlučila počastiti stanovnike Venecije besplatnim koncertom Gibonnija i Gradskog zbora Brodosplit, koji će se održati 06. lipnja u 19 sati u Parku San Giuliano u Mestre u Veneciji.

Sa prijetnjama podizanja mora, ugroženom arhitekturom i silnim poplavama po trgu sv. Marka i okolnim ulicama, Venecija bi mogla postati umiruća relikvija. No, sa „Brodosplitom“ u akciji realne su šanse da se taj kulturni biser Jadrana sačuva za stoljeća koja dolaze.

Posjet kineske delegacije Brodosplitu

16/04/15 - U posjet Brodosplitu 16. travnja 2015. godine došla je visoka delegacija iz južnokineske provincije Guandong, jedne od četiri najrazvijenije kineske provincije. Obzirom da su i oni provincija koja je orijentirana prema moru i svim djelatnostima povezanim s morem, izrazili su želju za posjetom splitskom brodogradilištu.

U kineskim gospodarskim krugovima poznato je ime Brodosplita, jer veze s hrvatskom brodogradnjom nisu zaboravljene. U periodu od 1972. do danas splitsko je brodogradilište za kineske naručitelje isporučilo 13 brodova, uglavnom za prijevoz rasutog tereta.

Direktorica prodaje Brodosplita Teuta Duletić predstavila je okupljenima neke od projekata te najavila niz novih poslova iz sfere brodogradnje, offshore-a, vanbrodogradnje i obnovljivih izvora energije. Nakon predstavljanja škvera kroz aktualne i potencijalne projekte, posjetitelji su se upoznali s kapacitetima i proizvodnim mogućnostima tvrtke i u vožnji pogonom.

Doznali su iz prve ruke kakvi su planovi Brodosplita za daljnje uspješno pozicioniranje na međunarodnom tržištu visokosofisticiranih brodova sa visokom dodanom vrijednošću, jačanje vlastite plovidbe i ostalih investicijskih projekata Brodosplita u području obnovljivih izvora energije.

Predobro je posjetiti Brodosplit

10/04/15 – Predobro! - glasio je prvi dojam učenika srednje ekonomske škole iz Graza u Austriji nakon višesatnog obilaska splitskog brodogradilišta.

Gotovo svaki tjedan u posjet Brodosplitu dolaze učenici i studenti obrazovnih ustanova iz Hrvatske, ali i drugih gradova iz cijele Europe.

S ciljem upoznavanja proizvodnog procesa u brodogradnji i boljeg razumijevanja europskog poslovanja proteklih dana upoznali su se budući inženjeri tehničkih znanosti, studenti četvrte godine s prestižnog HELMo Gramme Instituta iz Liegea u Belgiji i učenici  ekonomske srednje škole u Grazu – Handelsakademie Grazbachgasse (Austrija).

Svojom ljepotom, poput kakve ljetne razglednice s Jadranskih otoka i atraktivnim dizajnom, pažnju im je najviše zaokupila luksuzna motorna jahta ‘Katina’ koja se oprema u brodogradilištu specijalnih objekata. Ali i mnogi drugi proizvodi sve dinamičnije 'Brodosplitove' knjige narudžbi, koji se mogu vidjeti u gradnji poput riječnog kruzer koji će ploviti na liniji Moskva-St.Petersburg i/ili jedrenjaka za nautički turizam.

Da je nužnost povezivanja industrije i fakulteta, i da je Brodosplit stjecište znanja i novih tehnologija prepoznale su brojne obrazovne ustanove iz cijele Hrvatske i Europe, i svojim dolascima to potvrdile. 

Brodosplit je opet IN!

15/12/14 - Ne prođe tjedan, a da u posjet Brodosplitu ne dođu učenici ili studenti obrazovnih ustanova iz Splita, ali i drugih gradova Hrvatske. Tako su se u ovih dana na putu obilaska kroz proizvodne pogone susrele dvije grupacije, srednja tehnička škola 'Petar Šegedin' iz Korčule i studenti FESB-a iz Splita.

Mladim je Korčulanima bilo zanimljivo čuti iskustva starijih kolega, pa su se svi zadržali u kratkoj ćakuli. Da li u pratnji prof. Roka Markovine ili Gojmira Radice, Fesbovci su u Brodosplitu kao doma. Ne zaostaju ni PMF-ovci koji su predvođeni bivšom škverankom, danas nastavnicom dr.sc. Endi Garafulić nedavno obišli 'Brodosplitove' pogone.

Gradnja luksuzne motorne jahte u BSO-u, ili riječni kruzer za ruskog naručitelja, 'heavy lifteri' za tvrtku Jumbo,  pa grand blokovi za putničke kruzere za Fincantieri i putnički brodovi za Krilo-Jeseničane, proizvodi su sve punije 'Brodosplitove' knjige narudžbi koje se svakodnevno može vidjeti u proizvodnim halama i radionicama.

Da je nužnost povezivanja industrije i fakulteta, i da je Brodosplit stjecište znanja i novih tehnologija prepoznale su brojne obrazovne ustanove iz cijele Hrvatske, ali i Europe, odakle su također najavljeni dolasci.

Posjet delegata NATO Industrial Advisory Group

10/11/14 - U organizaciji Hrvatske gospodarske komore, delegati NATO Industrial Advisory Group (NIAG) posjetili su u ponedjeljak, 10. studenoga brodogradilište Brodosplit.

NIAG je savjetodavno tijelo NATO-a kojeg sačinjavaju predstavnici obrambene industrije zemalja članica i PfP zemalja (Partnerstvo za mir). Članovi NIAG-a su predstavnici tvrtki iz područja obrambene industrije koji na svojim sastancima razmjenjuju iskustva o radu s NATO, službeno komuniciraju s NATO o budućim projektima i smjerovima tehnološkog razvoja i sl.

Član Uprave Brodosplita Darko Pappo predstavio je okupljenima neke od projekata te najavio niz novih poslova iz sfere brodogradnje i energetike. Nakon predstavljanja škvera kroz aktualne i potencijalne projekte, polaznici su se upoznali s kapacitetima i proizvodnim mogućnostima tvrtke i u šetnji pogonom. Doznali su u kojoj je fazi proces restrukturiranja u tvrtki te kakvi su planovi Brodosplita za daljnje uspješno pozicioniranje na međunarodnom tržištu.

Studenti njemačkog sveučilišta u Brodosplitu

20/10/14 - ‘Kao najveće brodogradilište u Hrvatskoj, sa širokim proizvodnim programom, Brodosplit je proizvodna tvrtka koja se obavezno isplati posjetiti’. Tako su u svom najavnom pismu napisali profesori i studenti jednog od najvećih njemačkih sveučilišta Ruhr-Universität iz Bochuma.

Brodosplit su posjetili prošlog tjedna, a s proizvodnim pogonom i mogućnostima su se upoznali tijekom višesatnog obilaska.

Smješteno u 'srcu' Europe, u gostoljubivom području regije Ruhr, sveučilište se sastoji od 20 fakulteta, zaposleno je 5600 ljudi i studira više od 41.000 studenata iz 130 zemalja iz cijelog svijeta, a sve velike znanstvene discipline ujedinjene su na jednom kompaktnom kampusu.

Posjet indonezijskog Ministarstva obrane i Instituta nacionalne obrane

4/09/14 - Polaznici indonezijskog Ministarstva obrane i Instituta nacionalne obrane (Lemhannas) posjetili su u srijedu, 3. rujna brodogradilište Brodosplit.

U delegaciji predvođenom Agusom Sardjanom, veleposlanikom Republike Indonezije bili su predstavnici raznih ministarstava, časnici kopnene vojske i ratne mornarice, zračnih snaga, policije, nacionalnog arhiva, sudstva i raznih uprava.

Direktorica prodaje Brodosplita Teuta Duletić predstavila je okupljenima neke od projekata te najavila niz novih poslova iz sfere brodogradnje i energetike. Istaknuta je vojna suradnja Brodosplita i Indonezije, i program izgradnje fregata gdje je jedna 97 metara duga ’’Hajar Dewantara’’, 1981. izgrađena u Brodosplitu.

Nakon predstavljanja škvera kroz aktualne i potencijalne projekte, polaznici su se upoznali s kapacitetima i proizvodnim mogućnostima tvrtke i u šetnji pogonom. Doznali su u kojoj je fazi proces restrukturiranja u tvrtki te kakvi su planovi Brodosplita za daljnje uspješno pozicioniranje na međunarodnom tržištu.

Predstavnici indonezijskog Ministarstva obrane i Instituta nacionalne obrane izrazili su interes za suradnju u pogledu zajedničkih projekata, transfera splitskog ’know-howa’ u vojnoj brodogradnji, te suradnje s indonezijskim brodogradilištima. Članovi izaslanstva naglasili su da se kadeti njihove ratne mornarice i danas obučavaju na odličnoj školskoj fregati koju je ’Brodosplit’ izgradio početkom 80-ih.

Indonezijska mornarica jedna je od vodećih pomorskih sila u azijsko-pacifičkoj regiji, s 70.000 pripadnika i više od 150 brodova, s planovima za ulaganje u vlastiti vojno-obrambeni sektor do 2030, pa je posjet splitskom brodogradilištu ispunio očekivanja.

Studenati i učenici u posjeti Brodosplitu

10/06/14 - Znanja stečena u školskim klupama, upravo u Brodosplitu dobivaju svoj puni smisao. Da je Brodosplit poput žive knjige i najveće hrvatsko brodogradilište uvjerili su se studenti Pomorskog fakulteta iz Splita i učenici srednje Tehničke škole iz Kranja u Sloveniji, u paralelnoj posjeti pogonima i radionicama splitskog 'škvera'.

- Ovdje se radi na sve strane. Brusi se i vari u svim radionicama, - riječi su učenika srednje Tehničke škole čije generacije već osam godina zaredom ne propuštaju posjetiti brodogradilište Brodosplit. Najprije prezentacijom u muzeju, među brojnim maketama brodova koje su splitski brodograditelji isporučili u svojoj bogatoj brodograđevnoj povijesti, te obilaskom navoza i opremne obale, upoznala su se 42 učenika i 3 profesora.

Zapažanje, da su znanje i rad rukama od presudne važnosti u izgradnji brodova i različitih čeličnih konstrukcija, nastalo je iz usporedbe s tvornicom automobila BMW, koju je ova generacija posjetila prošle godine. Jer, kako su nam rekli, na proizvodnim linijama BMW-a su sami roboti, kojima se upravlja daljinski.

Na navozu br. 2 u pratnji prof. dr. sc. Josipa Kasuma i predavača mr. Paške Ivančića, studenti su Pomorskog fakulteta upoznali proizvodni proces gradnje riječnog kruzera koji škverski meštri podižu na navozu. Predvođeni kapetanom Željanom Banovcem, predstavnikom ruskog naručitelja, studenti i profesori su tijekom obilaska prošetali Novogradnjom 475, koja će sa svojih 105 metara duljine i 16 metara širine na četiri palube, u 82 luksuzno opremljene kabine moći primiti 160 putnika, a plovit će uzduž rijeka Volga i Don na liniji Moskva-St. Petersburg.

Švedski veleposlanik Lars Schmidt posjetio Brodosplit

23/05/14 - Veleposlanik Kraljevine Švedske u RH Nj. E. Lars Schmidt, u pratnji poč. konzula Kraljevine Švedske Slobodana Aničića i voditeljice Odsjeka za međunarodne odnose u HGK Goranke Košte, posjetili su u petak, 23. svibnja brodogradilište Brodosplit.

Prigodom posjeta susreli su se s članom Uprave Brodosplita Darkom Pappom i direktoricom prodaje brodova Teutom Duletić. Predstavnici Brodosplita veleposlanika Schmidta upoznali su sa trenutnim poslovima, projektima i investicijama koje su u tijeku, a koje za cilj imaju pozicioniranje Brodosplita kao najboljeg brodogradilišta u Europi.

Posebno je istaknuta dobra suradnja brodogradilišta i brodovlasnika iz Švedske, tvrtku Viking Line za koju je Brodosplit najprije krajem osamdesetih izgradio dva broda (od ukupno četiri istovjetna) za prijevoz putnika i automobila, svima poznatu Amorellu i Isabelu, ali i posljednih 10 godina za tvrtke Stena i Marinvest je isporučeno ukupno 20 brodova za prijevoz nafte i naftnih prerađevina.

Veleposlanik Kraljevine Švedske impresioniran je Brodosplitom, osobito ga se dojmila bogata povijest i visoka razina Brodosplitovih proizvoda koja brodogradilištu pružaju velik ugled kod naručitelja i brodovlasnika. Njegov je ukupni dojam da je DIV Grupa akvizicijom Brodosplita i uspješno započetim restrukturiranjem u prvoj godini stvorila osnovne preduvjete kako bi naredno razdoblje bilo poslovno održivo.

Učenici iz Zadra i Korčule u posjeti Brodosplitu

25/04/14 - Sve na jednom mjestu, cijeli proizvodni proces s vojskom zavarivača, brusača, bojadisera, montera, električara…gotovo da je nemoguće doživjeti više igdje u Europi, a kamoli u Hrvatskoj. Za buduće brodostrojare, brodogradilište Brodosplit je idealno mjesto da znanja stečena u školskim klupama dožive uživo, na licu mjesta. Upravo su tako, prošlih tjedana budući tehničari za brodostrojarstvo srednje Pomorske škole iz Zadra, a dan poslije i škole 'Petar Šegedin' iz Korčule doživjeli na terenskoj nastavi u Brodosplitu.

Učenike je primio Josip Jurišić, voditelj Odnosa s javnošću splitskog brodogradilišta, koji im je uvodno u muzeju Brodosplita održao kratko upoznavanje s poviješću brodogradnje u Splitu. S posebnim zanimanjem učenici su se zadržali kod makete putničkog ro pax-a, broda namijenjenog prijevozu putnika, teretnih i osobnih vozila te opasnog tereta i broda za prijevoz ocijeđenog voćnog soka za koje je Brodosplit nagrađen kao brodovima godine u svojim klasama. Potom se obilazak preselio u pogone, proizvodne hale i na opremnu obalu gdje su se učenici upoznali s kompleksnošću gradnje broda, od dopremanja materijala, rezanja čelika, izrade blokova, montaže na navozu, porinuća i opremanja.

- Posjet Brodosplitu je savršen za učenike i škole, jer se primjeri s nastave mogu prezentirati kako se primjenjuju u praksi, istaknuo je Jere Bilan profesor Pomorske škole iz Zadra.

Učenici sa zadovoljstvom prate ovakav tip terenske nastave, a poseban gušt im je predstavljao ulazak u strojarnicu 'heavy liftera', broda za prijevoz teških tereta i posjet tvornici dizel motora, gdje se vrši izgradnja ugovorenih dvotaktnih dizel motora po licenci MAN B&W, vodećeg svjetskog proizvođača dvotaktnih motora.

Iz višesatnog posjeta splitskom škveru, učenici su naučili kako nastaju brodovi, čelične konstrukcije i dijelovi motora te da je brodogradnja jedna od najvažnijih grana našeg gospodarstva, a Brodosplit okosnica gospodarstva Splitsko-dalmatinske županije.

Studenti Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Brodosplitu

4/12/13 - Danas su Brodosplit posjetili studenti 3. godine Kemijsko-tehnološkog fakulteta iz Splita kako bi se upoznali s ispitivanjima u laboratorijima splitskog brodogradilišta.

U sklopu predmeta 'Konstrukcijski materijali', a koji se sluša na trećoj godini preddiplomskog studija kemijske tehnologije, već se dugi niz godina dio laboratorijskih vježbi organizira u laboratorijima Brodosplita.

U pratnji studenata je bio njihov profesor dr.sc. Ladislav Vrsalović, a studente je ispred Brodosplitovog laboratorija dočekao Boško Ivković, dipl.ing. kemijske tehnologije. Iskustva studenata prethodnih generacija pokazala su da ovi posjeti imaju veoma korisnu i značajnu nadopunu njihovom teorijski stečenom znanju, a naročito su korisne prezentacije metoda i demonstracijska ispitivanja koje studenti vide prilikom posjeta.

I ova generacija studenata tijekom obilaska se prvo upoznala s laboratorijem za zavarivanje, tzv. Školom vara gdje su im zorno prezentirani razni načini zavarivanja. Nakon toga posjetili su laboratorij za kontrolu bez razaranja gdje su upoznali nerazorne metode ispitivanja materijala i zavarenih spojeva; od ispitivanja penetrantima, preko ultrazvučnih do ispitivanja rengenom. Zatim su obišli laboratorij za kemijska ispitivanja gdje su pogledali pojedina ispitivanja kemijskog sastava raznih materijala; od raznih vrsta čelika do obojenih metala. Tom prigodom imali su priliku vidjeti metalografski mikroskop za ispitivanje strukture raznih materijala, jedan od rijetkih na području Hrvatske. Na kraju su posjetili laboratorij za mehanička ispitivanja gdje su posebno za njih organizirana pokusna ispitivanja na realnim uzorcima; od čvrstoće, tvrdoće, žilavosti, istezljivosti, preko spljoštavanja do tehnološke probe savijanja materijala.

Nakon posjeta studenti su izrazili svoje zadovoljstvo viđenim kao praktičnim dijelom nastave. Posebno zadovoljstvo izrazio je profesor Vrsalović:
„Veoma mi je drago da se u višegodišnjem kontinuitetu nastavlja suradnja između Kemijsko-tehnološkog fakulteta i Brodograđevne industrije Split, kako u vidu ovakvih posjeta, tako i u izradi završnih i diplomskih radova naših studenata u vašoj tvrtki. Nadam se da će naša suradnja biti još uspješnija u vidu većih broja diplomskih radova te zajedničkog rada na nekom znanstveno-tehnološkom projektu.“

Splitski osnovnoškolci u posjeti Brodosplitu

30/10/13 - Brodogradilište Brodosplit 30. listopada 2013. godine su posjetili učenici i učenice 4.b i 4.d razreda OŠ Split 3 u pratnji učiteljica Ljiljane Šarić i Zvonke Milanović, a u sklopu nastave prirode i društva vezane za gospodarstvo primorskog kraja.

Brodosplit su odabrali za posjet jer je on okosnica gospodarstva Splitsko-dalmatinske županije. U obilasku splitskog brodogradilišta, osnovnoškolci su osim škverskog muzeja, hala te navoza, obišli i spomenik poginulim braniteljima te oklopni vlak koji su škverani izgradili za vrijeme Domovinskog rata.

Iz današnjeg posjeta splitskom škveru, djeca su naučila kako nastaju brodovi, mostovi, silosi te da je brodogradnja jedna od najvažnijih grana našeg gospodarstva.

Posjet učenika iz Slovenije

08/06/13 - U obilasku proizvodnih pogona bivše države, učenici srednje tehničke škole iz Kranja u Sloveniji već sedam godina zaredom ne propuštaju posjetiti brodogradilište Brodosplit. Ovom prilikom, 7. lipnja 2013. s poviješću i proizvodnim uspjesima splitskog brodogradilišta upoznao ih Josip Jurišić, glasnogovornik Brodosplita.

Trebalo se dobro potruditi u predstavljanju našega brodogradilišta, jer je ove buduće 'tehničare' zanimao svaki detalj proizvodnog procesa, od dopremanja materijala, rezanja čelika, porinuća...Najprije u muzeju, a potom i uz navoze, u nekoliko bi se sati vjerojatno produžio njihov boravak, da su imali vremena za sva pitanja koja su ih zanimala. S divljenjem su promatrali brodove za prijevoz teških tereta, koji privlače pažnju na oba navoza.

Prema iskazanom oduševljenju, brodogradilište Brodosplit će im ostati u dugom sjećanju.

Posjet učenika Brodosplitu


18/11/11 - Budući računalni tehničari za strojarstvo srednje škole "Kneza Branimira" iz Benkovca 18. studenoga 2011. godine, posjetili su Brodosplit kako bi se upoznali s tehnologijom naše brodograđevne tvrtke.

Dvadeset jednu učenicu i učenika te dva nastavnika, s proizvodnim procesom i pogonima splitskog brodogradilišta upoznao je prof. Nikola Bratić, iz Odjela obrazovanja. Kroz nepuna tri sata mladi su tehničari najprije posjetili Tvornicu dizel motora, gdje se upravo vršila montaža glavnog motora na probnom stolu za naručitelja iz trogirskog brodogradilišta. A potom su isti taj motor vidjeli u računalima i njegovo konstruiranje prije same izrade. S posebnim zanimanjem su se prošetali i po palubama Novogradnje 468, broda namijenjenog prijevozu putnika, teretnih i osobnih vozila te opasnog tereta na relaciji Marseille – Bastia na Korzici.

Fascinirani viđenim, računalni tehničari su poželjeli, nakon završenog obrazovanja, svoju radnu karijeru započeti u Brodosplitu.  

Organizirani posjeti studenata Brodosplitu


12/05/11 - Studenti s Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku 11. svibnja 2011. godine, posjetili su Brodosplit kako bi se upoznali s poslovanjem brodograđevne tvrtke.

Studente je u ime Brodosplita primio Vicenco Tarabene, voditelj Službe obrazovanja splitskog brodogradilišta te prof. Nikola Bratić, koji im je u muzeju Brodosplita održao predavanje o povijesti brodogradnje u Splitu i proveo kroz pogone, proizvodne hale i opremnu obalu. S posebnim zanimanjem studenti su se zadržali kod Novogradnje 468, broda namijenjenog prijevozu putnika, teretnih i osobnih vozila te opasnog tereta na relaciji Marseille – Bastia na Korzici.

Samo dan poslije, 12. svibnja 2011. godine u sklopu nastavnog programa, brodogradilište je posjetilo i tridesetak studenata Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu. Riječ je o studentima 2. godine brodogradnje i 3. godine strojarstva koji su se željeli upoznati sa sofisticiranošću dvostruke strojarnice, kakvu ima Novogradnja 465, tankera za plovidbu i prijevoz nafte I naftnih proizvoda.

Splitski škver je od 2005. do danas predao već devet takvih tankera, od kojih su tri, m/v ''Stena Paris'', m/v ''Stena Performance'' i m/v ''Stena Progress'' dobila ugledna međunarodna priznanja kao najznačajniji brodovi u godinama svoje proizvodnje.  

Brodosplitu u pohode


24/09/10 - Uvijek su velebne hale i navozi brodogradilišta Brodosplit privlačili pozornost javnosti. Kako nastaje ploveća grdosija, čiji radni vijek nerijetko pređe i pola stoljeća sa zanimanjem i oduševljenjem, već četvrtu godinu zaredom prate učenici srednje Tehničke škole iz Kranja u Sloveniji.

Niih 37-oro i 2 profesora, 24. rujna 2010. godine, sa kompleksnošću brodske tehnologije upoznao je prof. Nikola Bratić, iz Odjela obrazovanja, provevši ih kroz pogone, proizvodne hale i opremnu obalu, odakle je na svoj dugovječni put, taj isti dan otišla Novogradnja 467, brod za prijevoz rasutih tereta, izgrađen za domaćeg naručitelja tvrtku Jadroplov iz Splita.

Organizirani posjeti skupina stranih učenika i studenata


Nakon što su početkom travnja studenti s belgijskog Gramme Institutea obišli splitsko brodogradilište i, kako su naveli u pismu zahvale, stekli vrijedna iskustva iz područja tehnološkog procesa u brodogradnji i upravljanja brodograđevnim sustavom, Brodosplit su 22. travnja 2010. godine posjetili i studenti iz Mađarske i učenici iz Slovenije.

Deset studenata budimpeštanskog Fakulteta tehnologije i ekonomije, smjera pomorske arhitekture, obišli su škver u četvrtak. Tijekom posjeta, upoznali su se s proizvodnim procesom, od parka limova do navoza. Prvi put su imali prigodu uživo vidjeti ono o čemu uče u predavaonicama, a to je vrijedno iskustvo, kazali su budući inženjeri brodogradnje iz Mađarske. Najduže su se zadržali u Odjelu projektiranja, gdje su im škverski projektanti prikazali računalno projektiranje trupa i strojarnice broda.

Niti petak, 23. travnja nije prošao bez posjeta Brodosplitu, kada su naše brodogradilište obišli polaznici odjela mehatronike Srednje škole iz Kranja, čije kolege već četiri godine dolaze u Split.

Njemački maturanti oduševljeni škverom


U organizaciji hrvatsko-njemačkog društva Split, 29. rujna 2009. godine brodogradilište Brodosplit posjetili su učenici srednje tehničke gimnazije iz njemačkog grada Rheinea.

Grupu od 40 učenika i dva nastavnika, kao i prošlih godina predvodio je profesor Jurgen Komm, a s proizvodnim procesom i svim generacijama ovih učenika fascinantnim pogonom tvornice brodskih motora, ih je upoznao prof. Nikola Bratić, iz Odjela obrazovanja. Za prevod se, ispred hrvatsko-njemačkog društva Split, pobrinula profesorica Ana Matusinović.

Nakon škvera, njihova domaćica, prof. Matusinović, skupinu učenika odvela je u posjet Hrvatsko-njemačkom društvu iz Splita, u kojemu su se upoznali s djelovanjem društva na višegodišnjem očuvanju i razvitku hrvatsko-njemačkih prijateljskih odnosa.

Veleposlanik SAD-a James B. Foley posjetio Brodosplit


U sklopu svoga prvog posjeta Splitu, 22. rujna 2009. godine novi američki veleposlanik u Republici Hrvatskoj James B. Foley posjetio je i Brodosplit s delegacijom veleposlanstva.

U razgovoru sa Srđanom Kovačem, predsjednikom Uprave Brodosplita d.d., te članovima Uprave Damirom Arapovićem i Domagojem Klarićem, veleposlanik je pokazao interes za trenutnu poslovnu situaciju tvrtke, njenu perspektivu na tržištu kao i proces privatizacije, te naglasio svoju podršku što uspješnijoj privatizaciji Brodosplita: - Brodogradnja je iznimno važna industrija za Hrvatsku. Nadamo se da će proces privatizacije biti uspješno okončan te da će novi investitor moći podržati i održati ovu industrijsku granu – rekao je veleposlanik Foley.

Predsjednik Uprave Brodosplita d.d. Srđan Kovač upoznao je veleposlanika i njegove suradnike s proizvodnim programom tvrtke, kao i aktualnim podacima o poslovanju, izrazivši zadovoljstvo posjetom: - Iznimno sam ponosan što je jedan od prvih vaših posjeta tvrtkama u Hrvatskoj bio upravo posjet Brodosplitu – rekao je Kovač.

Nakon susreta s članovima Uprave tvrtke, veleposlanik Foley je sa suradnicima posjetio proizvodni pogon Brodosplita.

Vlasnik švedskog brodarskog diva „Stena“ u Brodosplitu


Uoči svečanoga krštenja i primopredaje tankera „Stena Progress“, najnovije prinove švedske brodarske tvrtke Concordia Maritime AB čiji je većinski vlasnik grupacija Stena Sphere, Brodosplit-Brodogradilište, 26. kolovoza 2009. godine posjetio je Dan Sten Olsson, vlasnik grupacije i čelni čovjek tvrtke Stena AB, u pratnji jednoga od svojih najbližih suradnika, predsjednika Uprave tvrtke Stena Bulk AB Ulfa Rydera.

U razgovoru s direktorom Brodosplit-Brodogradilišta d.o.o. Srđanom Kovačem i njegovim suradnicima Domagojem Klarićem, pomoćnikom direktora za brodograđevnu djelatnost, i Branimirom Kovačićem, direktorom Sektora projektiranja i komercijale, ugledni gosti izrazili su svoje zadovoljstvo višegodišnjom uspješnom suradnjom sa splitskim brodogradilištem. Srđan Kovač gostima je zahvalio na ukazivanju povjerenja u gradnji brodova koji su danas perjanice švedske kompanije, ali zahvaljujući svojim performansama te inovativnim projektima i rješenjima u gradnji značajno doprinose i ugledu tvrtke koja ih je gradila. Sugovornici su se dotakli i poslova koji su pred njima, naglašavajući važnost nastavka kvalitetne suradnje stručnih timova Brodosplita i Stene na usavršavanju postojećih i razvijanju novih koncepata u brodogradnji.

Do kraja 2010. godine, uz spomenuti „Stena Progress“ čija je primopredaja najavljena za drugu polovicu rujna, švedskoj će kompaniji biti predana još tri P-MAX tankera. Brodosplit je dosad za Stenu, odnosno Concordiju Maritime izgradio sedam brodova, od kojih su dva, m/v „Stena Paris“ i m/v „Stena Performance“, dobila ugledna međunarodna priznanja kao najznačajniji brodovi u godinama svoje proizvodnje.

KOMPANIJE

Stena Sphere – Jedna je od najvećih obiteljskih korporacija u Švedskoj, internacionalna grupacija s oko 17 000 zaposlenika. Glavni poslovi vezani su za brodski prijevoz, trajektni prijevoz, naftne platforme, investicije, financije, trgovinu...Grupacija se sastoji od tri glavne kompanije, u cijelosti vlasništvo obitelji Olsson: Stena AB, Stena Sessan AB, Stena Metall AB. Prihod grupacije u 2007. godini bio je 4,5 milijarde eura, uz 453 milijuna eura dobiti. Prema podacima s kraja 2008. godine, Stena Sphere posjeduje 37 trajekata + 4 u izgradnji, 70 tankera + 4 u izgradnji, 10 RoRo/RoPax brodova, uz 80 brodova drugih brodovlasnika kojima upravlja, 5 tzv. polu-uronjivih („semi-submersible“) platformi i 2 broda za istraživanje nafte i plina u podmorju + dva u izgradnji, uz drugu imovinu i investicije

Stena ABmatična tvrtka za sljedeće tvrtke: Stena Line, Stena Bulk, Stena RoRo, Stena Drilling, Stena Teknik, Northern Marine Management, Stena Fastigheter, Stena Adactum.

Stena Bulk – jedna od vodećih svjetskih brodarskih kompanija, s flotom od preko 70 tankera. Uz vlastite brodove, Stena Bulk vodi komercijalne operacije i charter za druge brodovlasnike.

Brodosplit kao dio studijskog putovanja


Svojom posjetom, 12. lipnja 2009. godine, brodogradilište Brodosplit počastilo je dvadesetdvoje budućih menadžera, MBA studenata i dvoje profesora sa sveučilišta u američkom gradu Denveru u državi Kolorado. Daniels College of Business, utemeljeno 1908. godine, jedno je od najstarijih i pored Dartmouth, Yale-a i Stanford-a, najcjenjenijih škola biznisa u Americi.

Trebalo se prilično potruditi u predstavljanju našeg brodogradilišta, jer je ove buduće stručnjake zanimao svaki detalj proizvodnog procesa, od dopremanja materijala, rezanja čelika, porinuća...koliko traje izrada....koji je najduži brod napravljen....od kada ih gradimo...koliko godišnje...vlak u brodogradilištu...upravljanje otpadom?! Posjet brodogradilištu dio je studijskog putovanja po proizvodnim jedinicama ovog dijela Europe, a splitsko brodogradilište će im, po impresijama, ostati u dugom sjećanju.

Nekoliko dana poslije, točnije 16. lipnja 2009. godine, brodogradilište Brodosplit posjetili su i studenti sveučilišta iz švicarskog grada Zuricha. Škola menadžmenta i prava, osnovana 1965., jedna je od vodećih švicarskih škola na području ekonomije i poslovne administracije. Njihov posjet dio je studijskog putovanja, na temu Upravljanja otpadom, u sklopu II. semestra Škole menadžmenta i prava.

Studentima je u Brodosplitu održana prezentacija o povijesti, poslovanju, strategiji i razvoju naše kompanije nakon koje su izrazili veliko zanimanje te postavili brojna pitanja o globalnom okruženju u kojem djeluje. Splitsko brodogradilište će im, po iskazanom oduševljenju, ostati u dugom sjećanju.

Posjet njemačkoga veleposlanika Brodosplitu


Veleposlanik Savezne Republike Njemačke g. dr. Bernd Fischer sa suradnicima, vojnim izaslanikom Njemačke g. Burkhardom Kühnapfelom te počasnim konzulom Njemačke u Splitu g. Vicom Dodigom, posjetio je u utorak, 5. svibnja 2009. godine, splitsko brodogradilište.

Dr. Bernd Fischer i suradnici razgovarali su s Srđanom Kovačem, predsjednikom Uprave Brodosplit Brodogradilišta d.o.o., i Domagojem Klarićem, članom Uprave, Damirom Arapovićem, predsjednikom Uprave Brodogradilišta specijalnih objekata d.o.o. (BSO) i Živanom Grisogono, direktoricom prodaje BSO-a o postojećoj suradnji između njemačkih tvrtki i splitskoga brodogradilišta te mogućnostima za nove oblike suradnje, posebno u svjetlu primanja Hrvatske u članstvo NATO-a.

Tim povodom veleposlanik Fischer i predsjednik Uprave Brodosplita posebno su istaknuli mogućnosti suradnje dviju mornarica: -Želja nam je ostvariti suradnju sa splitskim brodogradilištem, a posebno smo zainteresirani za suradnju ratnih mornarica Njemačke i Hrvatske. Hrvatska je odnedavno članica NATO-a, te će se u tom smislu od pred njom postavljati i određeni zahtjevi – kazao je veleposlanik Fischer.

Predsjednik Uprave Brodosplita Srđan Kovač osvrnuo se na dosadašnju uspješnu suradnju brodogradilišta s kompanijama iz Njemačke, od njemačkih financijskih institucija s kojima često posluje, do suradnje u proizvodnji: - Naša Tvornica dizel motora posluje pod licencom MAN B&W još od 1969. godine, a tu je i niz drugih proizvoda koji dolaze iz Njemačke, a ugrađuju se u Brodosplitove brodove, pa se može reći da se kroz uspjeh naših brodova ogleda i kvaliteta njemačkih tvrtki – naglasio je Srđan Kovač.

Nakon sastanka izaslanstva s Upravama Brodosplita i BSO-a, veleposlanik je sa suradnicima posjetio muzej Brodosplita te pogone Brodosplit Brodogradilišta i BSO-a.

BRODOSPLIT - I turistička destinacija


Krajem 2008. godine brodogradilište Brodosplit posjetilo je 50-ak Sindikalnih povjerenika javnih službi Republike Danske. Bili su odušavljeni našim škverom, posebnom njegovim doprinosom u Domovinskom ratu. U jednosatnom boravku obišli su muzej, navoze, te odali počast dvadesetorici poginulih branitelja u Parku hrvatskih mučenika.

Svojom posjetom nas je 21. ožujka 2008. godine, počastilo dvadesetčetvoro studenata poznatog francuskog sveučilišta La Sorbonne.Trebalo se prilično potruditi u predstavljanju našeg brodogradilišta, jer je ove buduće stručnjake zanimao svaki detalj proizvodnog procesa, od dopremanja materijala, rezanja čelika, porinuća...koliko traje izrada....koji je najduži brod napravljen....od kada ih gradimo...koliko godišnje...vlak u brodogradilištu?! Posjet brodogradilištu dio je studijskog putovanja po proizvodnim jedinicama ovog dijela Europe, a splitsko brodogradilište će im, po impresijama, ostati u dugom sjećanju.

A za završetak studiranja, kao studijsko putovanje, posjet našem brodogradilištu je izabralo tridesetšest studenata Tehničkog sveučilišta Chalmers iz švedskog grada Getenburga. Njih je 26.svibnja 2008. godine, s bogatom poviješću Brodosplita i proizvodnim pogonima, na švedskom jeziku upoznao Slobodan Aničić, konzul Kraljevine Švedske u Hrvatskoj.

U posjet škveru


U organizaciji hrvatsko-njemačkog društva Split, 23. rujna 2008. godine brodogradilište Brodosplit posjetili su učenici srednje strukovne gimnazije iz njemačkog grada Rheinea.

Grupu od 42 učenika i dva nastavnika, kao i prošle godine predvodio je profesor Jurgen Komm. S bogatom poviješću škvera su ih upoznali škverski djelatnici, a šetnjom kroz muzej prof. Nikola Bratić. Za prevod se, ispred hrvatsko-njemačkog društva Split, pobrinula profesorica Ana Matusinović.

S obzirom na to da su učenici uglavnom tehničkih zanimanja, kolege su ih odvele do navoza, i gostima posebno zanimljive Tvornice dizel motora gdje se po licenci MAN B&W, vodećeg svjetskog proizvođača dvotaktnih motora izrađuju brodski motori.

Već tradicionalno naše brodogradilište posjetili su i učenici srednje Tehničke škole iz Kranja u Sloveniji. Kako nastaje brod, 60 učenika i dva nastavnika, 3. listopada 2008. godine upoznao je prof. Nikola Bratić, šetnjom kroz muzej, pogone i parkom Hrvatskih mučenika.

Posjet Kielu i Papenburgu


Početkom svibnja 2008., u organizaciji splitskog brodogradilišta, u posjet brodogradilištima u Papenburgu i Kielu na sjeverozapadu Njemačke, otišla je skupina brodosplitovaca uz kolege iz Brodotrogira, riječkoga 3. maja, pulskog Brodogradilišta Tehnomont i Uljanik. Uz Meyer Werft u Papenburgu, brodogradilište s tradicijom od 1795. godine, koje danas uglavnom radi velike putničke brodove, pedesetak predstavnika hrvatske brodogradnje posjetilo je i brodogradilište HDW u Kielu koje uz klasičan program brodova proizvodi i brodove za vojne potrebe. Svrha posjeta bila je razmjena iskustva hrvatskih i njemačkih brodogradilišta.

Posjete škola

Lijep običaj posjete škola našem brodogradilištu se iz godine u godinu povećava. Najprije su nas u svibnju u sklopu međunarodne razmjene učenika posjetili učenici srednje Tehničke škole iz Dijona u Francuskoj, a 04. rujna 2007. u organizaciji hrvatsko-njemačkog društva Split, brodogradilište Brodosplit posjetili učenici srednje tehničke škole iz njemačkog grada Rheine-a.

Grupu je od 45 učenika i dva nastavnika, kao i prošle godine predvodio profesor Jurgen Komm, a sa bogatom poviješću škvera su ih upoznali škverski djelatnici, šetnjom kroz muzej Dražen Bulić i pogon Krsto Baničević. Za prevod se, ispred hrvatsko-njemačkog društva Split, pobrinuo gospodin Ivo Ivanišević.

Najinteresantniji im je bio susret sa poznatim valjkom za formiranje limova, na kojem su se valjali limovi za Hitlerov bojni brod ''Bismark''. Proizveden je u Njemačkoj1936. godine, a škveru je isporučen u vidu njemačke ratne reparacije 1952. godine.

S obzirom na to da su uglavnom tehničkih zanimanja, kolege su ih odvele do navoza, i učenicima posebno zanimljive Tvornice dizel motora gdje se po licenci MAN B&W, vodećeg svjetskog proizvođača dvotaktnih motora, izrađuju brodski motori, koji se na brod ugrađuju još dok je na navozu.

Svake godine nas posjete i učenici srednje Tehničke škole iz Kranja u Sloveniji, koje je s bogatom poviješću škvera i šetnjom kroz muzej, te procesom izgradnje broda, upoznao Krsto Baničević, iz Odjela obrazovanja, Kadrovske službe.

Kako nastaje brod, vole saznati i đaci splitskih osnovnih škola, poput O.Š. Skalice i O.Š. Plokite. U posjetu nam dođu i polaznici splitskih vrtića.

Sva prava pridržana © Brodosplit - 2008
Admin | Izrada: NETMedia